69 de perchezitii în Bucureşti şi patru judeţe. Ce caută poliţiştii
La data de 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea direcţiei de profil din cadrul I.G.P.R. şi conducerea procurorilor de caz, efectuează 69 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, la locuinţele unor persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, precum şi la depozite şi la oficii poştale utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.
În fapt, o grupare infracţională formată din cetăţeni bulgari şi români s-ar fi specializat în introducea în mod frecvent, în România, a unor cantităţi semnificative de tutun şi frunze de tutun, în baza unor documente de însoţire a mărfii, conform cărora se simulează documentar livrarea intracomunitară către societăţi comerciale din Polonia.
În realitate, tutunul nu ar fi părăsit România, acesta fiind descărcat la diferite locaţii de pe teritoriul ţării, de unde ar fi transportat spre locul de prelucrare. Tutunul frunze astfel pătruns în România, transportat şi prelucrat, în locaţii clandestine, ar fi fost comercializat ulterior, folosindu-se, de regulă, un serviciu de curierat, transmite Poliţia Română.
Tutunul mărunţit ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile specializate în comerţul electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare, folosind numere de telefon ale unor cartele PrePay, pentru a face dificilă identificarea sa. Activităţile se desfăşoară în 4 dosare penale instrumentate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa.
Cine participă la acţiune
La acţiune participă poliţişti de la I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, inspectoratele de poliţie judeţene Călăraşi, Prahova, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti.
De asemenea, se acţionează împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul I.G.P.F. - Direcţia de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inclusiv cu 2 echipaje mobile canine, inspectori de muncă din cadrul I.T.M. Bucureşti şi I.T.M. Ialomiţa, se mai arată în comunicat. Pentru monitorizarea căilor de acces rutier ale localităţii Fundeni, la acţiune participă trei echipaje din cadrul Serviciului Rutier Călăraşi.
În cadrul Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă Publică 2015 - 2020, combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile a devenit prioritate la nivel naţional din cauza pericolului pe care îl constituie pentru bugetul de stat. Astfel, protejarea bugetului de stat prin combaterea comerţului ilicit cu produse accizabile reprezintă o prioritate a structurilor specializate din cadrul Poliţiei Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News