6 vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea femeii
Este important să știi care sunt vitaminele și mineralele esențiale în organismul unei femei și de unde le iei.
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea oricui. Femeile însă sunt predispuse la anumite deficiențe nutriționale. Iată care sunt cele mai importante vitamine și minerale care nu trebuie să-ți lipsească din organism.
Vitamina A
Acest antioxidant minune îți ajută sistemul imunitar să funcționeze, îți îmbunătățește vederea, scade riscul de afecțiuni cardiovasculare și încetinește îmbătrânirea pielii. Însă în doze mari poate fi toxică, așa că fără recomandarea medicului nu lua această vitamină sub formă de supliment alimentar. În schimb, poți găsi în mod natural pro-vitamina A (betacaroten) în morcovi, pepene galben, caise, piersici, roșii, pe care le poți mânca din belșug. Corpul transformă betacarotenul în vitamina A.
Vitamina D
Este una dintre cele mai studiate vitamine la ora actuală, cărora oamenii de știință îi atribuie un rol important în imunitate, sănătatea oaselor și mușchilor, protecția față de cancerul de sân sau ovarian, prevenirea diabetului. Vitamina D poate fi luată din pește gras (somon, ton), lapte, iaurt, unt, ciuperci. Numai că sursele alimentare sunt insuficiente. Cea mai importantă sursă este expunerea la soare, fiindcă vitamina D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. În sezonul rece se recomandă suplimentele cu vitamina D.
Vitaminele B
Întreg complexul de vitamine B joacă un rol important în reglarea metabolismului femeii și în menținerea sănătății sistemului nervos. Pentru femeile tinere, cea mai importantă este vitamina B9 (acidul folic), care oferă protecție împotriva malformațiilor congenitale în sarcină. Vitamina B12, mai puțin cunoscută, este de asemenea esențială. Găsești vitamine B în cereale, sparanghel, leguminoase.
Vitamina C
Faimoasa vitamină C este obligatorie în dietă pentru efectul său antioxidant, care susține sistemul imunitar și ține departe bolile cardiovasculare. În plus, încetinește îmbătrânirea pielii și grăbește vindecarea rănilor. Unde o găsești? În fructe și legume proaspete, cu precădere în citrice și legume verzi. Dar pe lângă binecunoscutele portocale, nu uita că și pătrunjelul, cătina și fructele de pădure conțin cantități semnificative de vitamina C.
Calciul
Calciul îți menține oasele puternice, ajută la rezistența dinților și la sănătatea sistemului nervos. La orice vârstă este nevoie de calciu, dar mai ales în copilărie și la după 40-50 de ani, când începe să se piardă din densitatea osoasă. Calciul se găsește în toate produsele lactate. Suplimentele se iau la recomandarea medicului, pentru că în exces calciul se depune pe artere ducând la rigiditatea vaselor de sânge.
Fierul
Femeile prezintă adesea anemie prin lipsă de fier, ceea ce se traduce prin imunitate scăzută, oboseală cronică, amețeli, dificultăți de concentrare. Sursele naturale de fier sunt carnea, ficatul, cerealele, legumele cu frunze verzi. Suplimentele cu fier este bine să fie administrate la recomandarea unui specialist și după efectuarea unor analize de sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News