6 ianuarie: Ziua mondială a orfanilor de război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
140  de milioane de copii la nivel mondial sunt orfani, dintre 250 de milioane trăiesc în ţări afectate de conflicte armate.

Iniţiatoare a fost organizaţia franceză SOS Enfants sans Detresss, care a dorit prin acest demers să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui grup ţintă cu adevărat vulnerabil, notează Agerpres.

Potrivit UNICEF, 140 de milioane de copii la nivel mondial sunt orfani, circa 250 de milioane de copii trăiesc în ţări afectate de conflicte armate şi aproximativ 30 de milioane de copii au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului. Această zi mondială are rolul de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra soartei acestor copii, fiecare dintre aceştia merită un viitor în care să îşi poată îndeplini visele. 

Jumătate din numărul victimelor civile ar fi copii

Proporţia victimelor civile în conflictele la nivel mondial a crescut în mod dramatic. Datele estimative ale organizaţiilor de specialitate indică faptul că ar fi vorba de circa 90% victime civile din totalul victimelor, iar dintre acestea aproximativ jumătate ar fi copii.

În prezent, în Afganistan, sunt circa două milioane de copii rămaşi orfani şi alţi 600.000 de copii rămaşi fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal.

Un sfert din copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani, conform datelor UNICEF.

În Uganda de Nord, conflictul civil, care durează de mai bine de 18 ani şi care a sărăcit ţara africană, a generat circa 1,6 milioane de persoane fără adăpost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel