Data actualizării:
Data publicării:

6 curiozități despre box pe care sigur nu le știai

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie creată de Alexa Popovich, de la Pexels
Fotografie creată de Alexa Popovich, de la Pexels

Răspândit de milenii și urmărit de milioane de oameni din întreaga lume, boxul este poate cel mai faimos dintre sporturile de luptă, cel puțin în Occident.

Alegeri prezidentiale 2024

1. Boxul își are rădăcinile în lumea antică și încă din secolul al VII-lea î.Hr. a devenit parte a disciplinelor practicate la olimpiade.

În antichitate, printre altele, nu existau categorii de greutate și boxerii luptau până când unul dintre ei era eliminat sau îi era recunoscută înfrângerea. Toate luptele se duceau fără brutalitate, cu mare respect pentru adversar. Se crede că Diagoras din Rhodos a fost unul dintre cei mai celebri boxeri ai antichității. 

2. Boxul definit a fi „arta nobilă a apărării”

Definit deja drept „arta nobilă a apărării” în secolul al XVIII-lea, boxul modern s-a născut în 1867, tocmai când un nobil scoțian, John Sholto Douglas, marchizul de Queensberry, a introdus multe dintre regulile actuale. Acestea au inclus categorii de greutate, lungimi ale rundelor, numărarea a zece secunde după KO și mănuși obligatorii.

3. Stiluri personale 

Boxerii pot fi clasificați în funcție de diferite stiluri de luptă: printre cele mai cunoscute sunt outfighterul, un boxer care își înfruntă adversarul cu lovituri rapide pentru că este mai agil în mișcările sale (cum ar fi Muhammad Alì), și „floggerul”, mai lent, dar capabil să-l elimine pe adversar cu o singură lovitură puternică și bine țintită, ca Mike Tyson, potrivit Focus.

4. Introducerea mănușilor 

Apropo de mănuși, motivul introducerii lor în meciurile oficiale a fost diferit de ceea ce s-ar putea crede: le-au permis pugiliștilor să lovească în rânduri repetate cu pumnul în capul adversarului, acest lucru atrăgând un număr mai mare de spectatori decât în cazul întâlnirilor cu mâinile goale, în care asemenea lovituri erau foarte rare (pentru că erau mult mai periculoase).

5. Cât cântărește un pumn în Box

Potrivit cercetărilor efectuate în 2014 de Asociația Americană a Chirurgilor Neurologici, a primi un pumn în cap de la un boxer profesionist este devastator: Acesta echivalează cu a fi lovit de o minge de bowling cu o greutate de 9 kg, care se deplasează cu 32 km/h.

 

6.  Cel mai lung și cel mai scurt meci

Lupta de box mai lungă s-a purtat pe 6 aprilie 1893 la New Orleans, între americanii Andy Bowen și Jack Burke. Durata  a fost de 7 ore și 19 minute, pentru un total de 110 runde. În cele din urmă, arbitrul a încheiat meciul și niciunul dintre atleți nu a reușit să se impună.

O luptă de box poate dura câteva minute sau chiar mai puțin. În 1947, în timpul celebrei competiții a Mănușilor de Aur, de la Minneapolis (SUA), a durat doar 4 secunde până când Mike Collins și-a doborât adversarul, pe Pat Brownson, un record nedepășit nici astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel