• 5G și Huawei - România. Chirieac, după memorandumul semnat de Iohannis în SUA: Ce te lasă perplex
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, imediat după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G. Miercuri după-amiază, Bogdan Chirieac a avut o intervenție telefonică la Antena 3 privind acest subiect.
„Faptul că memorandumul este semnat de ambasador (n.r. Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat, la Washington, un memorandum, după cum a spus Antena 3), și nu de un membru al Guvernului, este o scădere a forței politice a memorandumului respectiv. Acolo vorbim despre Statele Unite și interesul României pentru SUA este atât de ridicat, încât chiar nu poți să te joci. Dacă era o altă țară, puteai să amâni semnarea a ceea ce a promis președintele, fără să se consulte cu Guvernul și Parlamentul", a spus analistul Bogdan Chirieac, miercuri după-amiază, la Antena 3, în cadrul unei ediții speciale.
„Surpriza este mare cu 5G și Huawei. Sigur că relația cu Statele Unite este esențială, dar trebuie neapărat să te cerți cu China pentru asta? Nu știu dacă era cazul, acum, pe așa ceva. Dacă era o decizie a Uniunii Europene, atunci da, pentru că suntem membri UE. Dar România și China au relații de decenii", a mai spus Bogdan Chirieac, în contextul memorandumului semnat de președintele Klaus Iohannis marți.
Ulterior, întrebat dacă, din punctul său de vedere, „a existat o negociere reală între SUA și România sau România a semnat ceea ce i s-a pus pe masă", a răspuns astfel: „Nu a existat nicio negociere. O să spuneți dar de unde știi... Păi cine au fost negociatorii?! Lucrurile acestea nu se fac în felul în care au fost făcute. Altminteri, sigur că avem tot respectul, salutăm întâlnirea, vizita. Orice întâlnire cu un președinte al Statelor Unite este un moment important pentru România. Dar, mai departe, ce s-a semnat acolo... de unde vin lucrurile acestea? Că mai cumpărăm niște avioane, foarte bine. Dar de ce să sari la China?".
De asemenea, întrebat ce câștigă, concret, România în urma acestei întâlniri, a spus: „Concret, trebuie să aibă mare grijă, de acum înainte, în relația cu China. Să sari la China neprovocat este o chestiune care te lasă perplex, pur și simplu. Și nu se pune problema de câștig, ci de limitat daunele".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News