Data publicării:

56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare, în patru județe. Mortalitatea în rândul animalelor poate ajunge la 70%

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat existența a 56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat că au fost înregistrate 56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoarelor (PMR), în patru județe, fiind afectate 232.283 de animale, potrivit unui comunicat al instituției,

Astfel, sunt afectate de PMR 8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 33 de exploatații non profesionale și o stână, cele mai multe focare fiind la nivelul județului Tulcea, unde a fost confirmat, în 19 iulie, primul focar de PMR, iar aproape 50.000 de oi urmau să fie sacrificate.

 Potrivit ANSVSA, în județul Tulcea sunt 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non profesionale cu un total de 212.813 animale afectate. În județul Constanța sunt 6 focare în 4 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate.

În județul Timiș este un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 animale afectate, iar în județul Ialomița este un singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.

Ce este Pesta Micilor Rumegătoare

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. 

”ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și al cetățenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunța imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și a respecta toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%”, potrivit comunicatului menționat.

Pesta micilor rumegătoare (PPR) este o boală virală a ovinelor și caprinelor care nu a fost niciodată înregistrată în UE înainte de apariția focarului în Bulgaria în 2018. În Grecia, din păcate, în perioada recentă de la apariția focarului în Tesalia, boala pare să se fi răspândit, deoarece au fost confirmate cazuri și în Peloponez, potrivit unui document al Uniunii Europene.

Prevenirea Pestei Micilor Rumegătoare

Prevenția  se realizează prin respectarea măsurilor de profilaxie generală:

-introducerea în efectiv doar a animalelor provenite din efective sănătoase, cu status de sănătate certificat de medic veterinar,

-utilizarea furajelor (fibroase și concentrate) doar din surse cunoscute și verificate,

-restricționarea circulației animalelor și evitarea contactului acestora cu alte animale a căror status de sănătate este necunoscut,

-anunțarea oricărui caz de îmbolnăvire a animalelor la medicul veterinar,

-în caz de mortalitate animalele nu se îngroapă, se anunță medicul veterinar pentru efectuarea necropsiei,

-nu se înstrăinează uneltele utilizate în gospodărie și nici nu se împrumută din altă exploatație,

-respectarea normelor de biosecuritate generale aplicabile la nivelul exploatației, potrivit DSVSA Maramureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel