53 de ani de la asasinarea lui Kennedy. Controverse care au alimentat teoriile consiprației
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
kennedy
kennedy
Marți, 22 noiembrie, SUA comemorează 53 de ani de la asasinarea care a șocat mapanondul. Acum mai bine de cinci decenii,  preşedintele american John Fitzgerald Kennedy a fost împușcat mortal în Dallas, Texas. 

Asasinarea lui Kennedy rămâne și astăzi un subiect care naște numeroase controverse. 

22 noiembrie 1963, ora locală 12:30, Dallas, Texax. În timp ce efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă, împreună cu soția sa Jacqueline, al 35-lea președinte al SUA, JFK, este împușcat mortal de la etajul 6 al unei clădiri din apropiere. La scurt timp după atentat, presupusul autor Lee Oswald a fost arestat.

După doar două zile, la 24 noiembrie 1963, lucrurile aveau să se complice și mai mult atunci când patronul de club Jack Ruby l-a împușcat mortal pe Oswald pe coridorul secției de Poliție în timpul transferului acestuia spre închisoarea statală.

Despre asasinarea lui Kennedy s-au scris sute de cărți. Nu de puține ori ele au trezit controverse alimentând astfel teoriile consiprației.

Desigur, cea mai ridicată întrebare a fost dacă Lee Harvey Oswald l-a împușcat pe Kennedy?

De-a lungul timpului au fost înaintate și teorii cu privire la implicarea serviciilor secrete ruse (KGB) în cel mai celebru asasinat din timpul Războiului Rece. 

Văduva lui J.F. Kennedy , Jackie, credea că Lyndon B. Johnson (viitorul președinte) şi un grup de miliardari din Texas au fost implicaţi în asasinarea președintelui. Aceasta a făcut o serie de înregistrări în care arăta că succesorul soţului ei s-a aflat în centrul complotului organizat pentru a-l asasina pe Kennedy.

Jackie Kennedy părea convinsă că Lyndon B. Johnson, pe atunci vicepreşedintele Statelor Unite, a orchestrat împreună cu câţiva oameni de afaceri texani atentatul din Dallas, iar Lee Harvey Oswald – despre care s-a afirmat mult timp că era un asasin care a acţionat pe cont propriu – a reprezentat o mică parte dintr-o conspiraţie mult mai complexă.

Nu în ultimul rând, s-a vehiculat teoria potrivit căreia în asasinat a fost implicată și CIA care a încercat să influențeze politica liderului de la Casa Albă.

Cert este că asasinarea unui reper al liberalismului american rămâne înconjurată în mister și după 53 de ani de la eveniment.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel