500 de milioane de euro, sprijin pentru întreprinderile româneşti afectate de războiul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În cadrul schemei aprobate de Comisia Europeană, care va fi administrată de EximBank, deținută în proporție de 95% de statul român, ajutorul va lua forma unor garanții pentru împrumuturi și a unor împrumuturi subvenționate.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 500 milioane de euro (2.500 milioane RON) notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, informează caleaeuropeana.ro.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și modificat ulterior la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, recunoscându-se astfel faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave.

România a notificat Comisia, în temeiul cadrului temporar de criză, în legătură cu o schemă în valoare de aproximativ 500 milioane de euro (2.500 milioane RON) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, mai scrie sursa citată. În cadrul schemei, care va fi administrată de banca de dezvoltare a României deținută în proporție de 95% de statul român – Banca de export-import a României EximBank S.A. („EximBank”) – ajutorul va fi acordat sub formă de garanții pentru împrumuturi și împrumuturi subvenționate. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun de suficiente lichidități.

De aceste măsuri vor putea beneficia întreprinderile mici și mijlocii („IMM”) cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane de euro (20 milioane RON) și întreprinderile mari din toate sectoarele, cu unele excepții, cum ar fi jocurile de noroc și pariurile, asigurările, activitățile imobiliare, distribuția și comerțul cu energie și combustibil. Vor fi, de asemenea, excluse instituțiile financiare și de credit.

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat de aproximativ 300 milioane de euro (1.500 milioane RON), garanțiile vor acoperi până la 90% din principalul împrumutului sau al contractului de leasing. Pierderile vor fi suportate proporțional de către instituțiile de credit și de către stat.

Bugetul alocat pentru cea de a doua măsură, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenționate, este de aproximativ 200 milioane de euro (1.000 milioane RON).

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, scadența garanțiilor și a împrumuturilor nu depășește șase ani; primele de garantare și ratele reduse ale dobânzii respectă nivelurile minime stabilite în cadrul temporar de criză, iar sprijinul se acordă până cel târziu la 31 decembrie 2023.

În plus, ajutorul sub formă de garanții trebuie să respecte unele cerințe care garantează faptul că avantajele măsurii sunt transferate în cea mai mare măsură posibilă beneficiarilor finali prin intermediul intermediarilor financiari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel