5 soluții pentru a reduce facturile la energie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Prețul pentru gazele naturale și energia electrică au crescut de la câteva procente la câteva zeci de procente în doar câteva luni.

Pe lângă plafonarea prețurilor de care beneficiază persoanele fizice și companiile deopotrivă, există câteva soluții simple și practice pentru a reduce facturile la energie electrică, în special. Izolarea termică a locuinței reprezintă soluția care vă permite să faceți cea mai mare economie la factura de electricitate și gaze naturale. Acest lucru include termoizolarea pereților, a subsolului și a acoperișului sau terasei respectând standardele în vigoare, montarea unei tâmplării termoizolante de bună calitate și refacerea instalațiilor de încălzire dacă au trecut minim cinci ani de la ultima revizie.

1. Iluminatul din interiorul și exteriorul locuinței

Un preț la energie electrică mai mic poate fi obținut în mai multe feluri. În primul rând, ar trebui să folosiți cât mai multă lumină naturală și să evitați aprinderea becurilor dacă nu este absolut necesar. Înainte de a pleca de a acasă asigurați-vă că stingeți toate luminile și decuplați prelungitoarele multiple care sunt folosite, de obicei, pentru electrocasnicele de mici dimensiuni precum expresorul, prăjitorul de pâine, hota de la aragaz sau mașina de făcut gheață. De asemenea, puteți înlocui becurile incandescente cu cele economice (fluorescente sau cu LED) care consumă de cinci ori mai puțină energie, puteți înlocui aparatura veche cu aparate electrocasnice eficiente, precum aragazele cu cuptoare electrice, care  pot reduce cu până la 35% timpul de preparare a alimentelor și consumul energetic. În exteriorul locuinței pot fi instalați senzori de mișcare, care aprinde lumina doar atunci când este detectată mișcare în raza lor de acțiune.

2. Folosirea eficientă a electrocasnicelor

Aparatele electrocasnice reprezintă o categorie importantă a consumatorilor de energie electrică. Ce puteți face? În primul rând, analizați cât de mult consumă în funcție de clasa lor energetic. Pe cele care se află în clasa B sau C trebuie să le schimbați cu unele din clasa energetică A, folosind chiar programul rabla pentru electrocasnice. În ceea ce privește mașina de spălat, de pildă, alegeți un program de spălare la 40 grade C pentru un consum de energie cu 30% mai scăzut, setați o viteză mare de rotație și așteptați să se strângă suficient de multe haine în coș pentru a folosi capacitatea maximă a cuvei.

3. Termostatul inteligent

Un preț la gaze naturale mai mic poate fi obținut, în primul rând, printr-un contract semnat cu un furnizor de gaze naturale din piața liberă din România. Atunci când primiți o ofertă trebuie să aveți în vedere informații despre prețul fix, despre posibilitatea de a trimite indexul pentru a plăti cât consumați și despre celelalte taxe și accize.

Printre alte lucruri concrete pe care le puteți face pentru a economisi gaze naturale se află instalarea unui termostat inteligent care vă permite setarea unei temperaturi ambientale diferite pentru fiecare încăpere. Astfel, zonele în care petreceți mai mult timp pot fi mai mult încălzite, iar cele în care nu intrați pe parcursul zilei pot fi încălzite mai puțin.

4. Nu acoperiți caloriferele

Dacă încălzirea locuinței se face prin calorifere, nu prin pardoseală, asigurați-vă că nu acoperiți caloriferele cu nimic pentru a nu îngreuna emanarea căldurii în spațiu.

5. Verificați instalația de gaze și aerisiți caloriferele

Unele dintre cele mai mari pierderi sunt generate de elementele care nu funcționează bine într-o instalație de gaze, iar faptul că nu sunt aerisite caloriferele în mod periodic va genera pierderi importante de gaze pe rețea.

Alături de toate aceste soluții, principalul lucru pe care oricine îl poate face, într-o primă fază, este să aleagă un furnizor de energie din piața liberă cu care să încheie un contract de energie electrică și gaze naturale. Orice amânare nu va face decât să crească factura de la finalul lunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel