5.000 de lei amendă pentru cei care îngrijesc maidanezii din jurul blocului
Potrivit noilor reglementări din legea câinilor comunitari, adoptată recent de Camera Deputaților, persoanele care cresc câini în spațiile publice riscă amenzi de până la 5.000 de lei. În plus, dacă ești posesorul unui cățel, trebuie să știi că noile dispoziții te obligă să sterilizezi animalul dacă nu este de rasă, potrivit avocat.net.ro.
Legea pentru modificarea și completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, recent trimisă la promulgare președintelui României, Traian Băsescu, dă posibilitatea autorităților publice locale de a opta pentru eutanasierea câinilor fără stăpân din adăposturi, dacă nu sunt adoptați în termen de 30 de zile. În același timp, se prevede ca animalele bolnave grav, cele considerate agresive sau periculoase să fie eutanasiate în 3 zile lucrătoare.
Noua lege interzice creșterea și adăpostirea câinilor pe domeniul public, în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau a deținătorului acestuia, amenda fiind cuprinsă între 2.000 de lei și 5.000 de lei. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru persoanele care abandonează animalele pe spațiul public.
Sterilizarea obligatorie a animalelor de rasă comună
Potrivit noilor dispoziții, este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, iar persoanele care dau spre revendicare și adopție câini au obligația să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, pe cheltuiala proprie.
Amenda pentru cei care dețin câini și nu mențin igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Actul normativ, contestat la CCR
Legea câinilor comunitari a fost, însă, contestată la Curtea Constituțională de un număr de 70 deputați aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat și 54 deputați aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal.
Parlamentarii au considerat că noile reglementări încalca, printre altele, art. 11 alin. (1) din Legea fundamentală care prevede ca tratatele ratificate de Parlament fac parte din dreptul intern.
“Eutanasierea este o măsură externă care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumentele internaționale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.
Citeşte şi:
Vier Pfoten ”Legea eutanasiei” – falsa soluţie a problemei câinilor fără stăpân
Flash mob la Palatul Cotroceni împotriva eutanasierii câinilor – GALERIE FOTO
Problema câinilor comunitari rămâne la Primăria Capitalei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News