45 de cetățeni afgani, evacuați din Afganistan, vor ajunge în România
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Pexels / Afganistan. Câte persoane a evacuat fiecare țară
Pexels / Afganistan. Câte persoane a evacuat fiecare țară
45 de cetățeni afgani au fost evacuați sâmbătă din Afganistan. Ei se află în Pakistan și vor ajunge în România, anunță reprezentanții Celulei de criza interinstituțională coordonată de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

Pe lista cu persoane evacuate din Afganistan sunt colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

„În dimineața zilei de 4 septembrie, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituționale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetățeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului și se află în siguranță pe teritoriul pakistanez. Cetățenii afgani au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, au anunțat reprezentanții MAE.

Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale, în cursul zilei de 3 septembrie cinci cetățeni afgani, din categoria persoanelor esențiale pentru România, au fost evacuați din Afganistan și se află în siguranță în Pakistan, urmând să își continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice.

De asemenea, MAE informează că alte șase persoane de cetățenie afgană au fost sprijinite de Celulă de criză interinstituțională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România. Până în prezent au fost evacuați din Afganistan 61 de cetățeni afgani, transmite Mediafax.

S-au schimbat talibanii în ultimii 20 de ani? H.D. Hartmann: Accent de Oxford

Analistul H. D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre comportamentul talibanilor din ultimii 20 de ani.

În cadrul unui interviu DC News, analistul H. D. Hartmann a vorbit despre modul în caare s-au schimbat talibanii, de la momentul în care SUA au ajuns în Afganistan, în 2001, și până în prezent:

„Talibanii nu sunt diferiți față de acum 20 de ani, dar talibanii au cucerit Internetul. Un bun prieten care este acum la Cabinetul premierului britanic îmi povestea că, în săptămânile acestea în care britanicii își scoteau cetățenii din Afganistan, dar și afganii colaboratori, negocia cu talibanii și aceștia aveau accent de Oxford. Au început să vorbească limba fiecărei țări care era acolo. Nemții spuneau la fel de gruparea de talibani care le aduceau cetățenii la aeroport, vorbeau germana de Berlin. Talibanii au invadat Internetul învățând de acum 20 de ani că cel mai important lucru e să poți să reziști împotriva puterii kinetice și de neînvins a armatelor occidentale. După aceea au venit la Kabul. Când au venit la Kabul, aveau toată structura de putere perfect realizată.

Partenerii noștri din media, chiar în ziua în care a căzut Kabulul, sunau la talibani și aceștia le vorbeau în limba lor. Acesta e cel mai important lucru. Nu mai sunt talibanii vechi, dar nu și-au schimbat esența ideologică. Talibanii de astăzi au aceeași înțelegere extrem de îngustă și extrem de dură a Islamului. Ei nu și-au schimbat ideologia. Ei vor impune o lege foarte dură, dar au nevoie de recunoașterea internațională și își vor numi purtători de cuvânt și negociatori oameni cu școli în Occident.“, a precizat, la DC News, analistul H. D. Hartmann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel