Noul Cod penal: Guvernul nu a eliminat articolul care îngrădește libertatea presei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
boc predoiu
boc predoiu

Noul Cod de procedură penală va intra în vigoare de la 1 februarie, fapt care va duce la vulnerabilități în sistem. Pe lângă problemele legate de  interceptările care pot fi utilizate doar în faza de urmărire penală, se mai află un articol ce pune practic botniță presei în ceea ce privește comentarea de către jurnaliști a deciziilor din Justiție. 

Astfel, articolul 276 din Codul penal prevede ca infracțiune ”Presiuni asupra Justiției”, iar cine va mai îndrăzni să facă vreun comentariu, dezvăluire sau va emite judecăți de valoare, indiferent că este jurnalist, avocat, inculpat, politician, justițiabil, poate fi tras la răspundere penală și pedepsit cu închisoare pentru că magistratul respectiv poate oricând să se plângă că declarațiile publice sunt „nereale” și că ele au fost făcute în scopul de a-l influența sau intimida.

Opera lui Boc – Predoiu: Cum sună articolul care poate  incrimina jurnaliștii

 Art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecator sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

 Dată fiind formularea acestui articol, declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală. Acest fapt nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare.

 Dispoziţia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informaţii publicului.

Ce promitea premierul Victor Ponta

Premierul  Victor Ponta a anunțat, în urmă cu două săptămâni,  la o emisiune de la Antena 3  că este pregătit să elimine din Codul Penal, articolul 276 care interzice discutarea deciziilor justiției, prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Acesta a promis că va emite o Ordonanță de Urgență astfel încât libertatea de exprimare dar și a presei să nu fie afectată. Acest lucru ar trebui să se decidă în ultima ședința de Guvern din această lună.

"Dacă este nevoie de ordonanţă de urgenţă, o voi aproba de la 1 februarie pentru orice articol ce afectează libertatea presei sau libertatea de exprimare (...) Îmi asum acest lucru", a declarat Ponta.

 Întrucât Parlamentul se reunește abia la 1 februarie 2014, și tot de la aceeași dacă noul Cod Penal intră în vigoare, ordonanța de urgență pare să fie singura opțiune pentru abrogarea articolului 276.

 În caz contrar, niciun jurnalist din România nu va mai putea să vorbească despre deciziile din justiție, de la 1 februarie. În caz contrar, riscă să facă pușcărie.

Noul Cod a fost scris în 2009 la Ministerul Justiţiei, condus de Cătălin Predoiu, titular de proiect a fost actuala şefă a DIICOT Alina Bica. El a fost legiferat de Parlament, unde comisia de specialitate a fost condusă de actualul premier, Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte şi Tudor Chiuariu, condamnat definitiv  în dosarul Poşta Română, şi fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel