40% dintre români nu iau micul dejun
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 25 oct 2022, 08:49
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Potrivit celui mai recent studiu privitor la obiceiurile zilnice și de consum care au un impact direct asupra calității vieții românilor, 4 din 10 români nu iau micul dejun și doar 3 din 10 obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi. Studiul a fost realizat de CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză – și de compania de cercetare Reveal Marketing Research.

Studiul CIPRA realizat în colaborare cu Reveal Marketing Research, în octombrie 2022, cu scopul de a pune în evidență obiceiurile zilnice și de consum care au un impact direct asupra calității vieții, a scos la iveală cinci categorii de factori cu impact direct, și anume alimentația, sportul, somnul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și răsfățul cu moderație.

În privința alimentației, rezultatele studiului demonstrează că:

4 din 10 români nu iau micul dejun.

Doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi.

46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.

Chiar dacă majoritatea respondenților (4 din 10) se declară mulțumiți de calitatea alimentației lor, pe care o consideră echilibrată, totuși ei și-ar dori să aibă mai multe cunoștințe despre ceea ce înseamnă să mănânci sănătos, nevoie pe deplin justificată de consecințele îngrijorătoare ale alegerilor alimentare nesănătoase pe care respondenții declară că le-au experimentat:

52% dintre ei nu au energie, se simt lipsiți de vlagă;

49% sunt nervoși, irascibili;

45% au probleme cu digestia;

41% au dureri de stomac.

În privința micului dejun, doar 6 din 10 români iau această masă, considerată de majoritatea nutriționiștilor cea mai importantă din zi, în lipsa căreia crește riscul de excese alimentare și de alegeri culinare neinspirate în a doua parte a zilei. Totodată, 2 din 10 români sar peste cină.

”Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi excluderea unor mese, cel mai frecvent micul dejun, consumul insuficient de apă, aportul redus de fructe, legume și alte surse de fibre, au un impact negativ asupra stării de sănătate și asupra calității vieții, pe termen lung. Persoanele care nu au o preocupare pentru un stil de viață sănătos pot ajunge chiar să dezvolte afecțiuni serioase. De aceea, este important să acordăm acestor aspecte prioritate printre preocupările noastre, să ne informăm din surse credibile și autorizate, așa cum sunt medicii și nutriționiștii, site-urile organizațiilor profesionale sau cărțile și articolele scrise de specialiști cu pregătire”, spune dr. Șerban Damian, nutriționist și expert CIPRA.

Consumul de apă, neglijat

Conform studiului CIPRA, puțini români își asigură un consum optim de apă, element esențial pentru starea generală de sănătate.

3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, cantitatea recomandată;4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri;2 din 10 beau aproximativ 1 litru;1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Un consum insuficient de apă, ca și o alimentație incorectă, creează o multitudine de probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar, înainte de orice, să cunoaștem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 813 respondenți, bărbați și femei, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?