Data publicării:

CCR: Judecătorii lui Băsescu, șah la sesizarea privind referendumul

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
lazaroiu
lazaroiu

Judecătorii CCR trebuiau să ia o decizie, miercuri,  referitoare la  sesizarea preşedintelui Traian Băsescu la Legea referendumului. Ședința nu s-a putut ține din cauza că doi dintre cei trei judecători numiți de Traian Băsescu - Petre Lăzăroiu și Daniel Morar, dar  și Iulia  Motoc au absentat. 

Potrivit unor surse din cadrul CCR, la ședința de azi au fost 7 judecători și deci ședința s-ar fi putut ține, doar că unul dintre aceștia, fiind vorba despre Daniel Morar, ar fi plecat pentru ca sedința să nu mai poată avea loc și de aici s-ar fi ajuns la decizia anunțată de către președintele CCR că "am fost în imposibilitatea de a constitui completul de judecată".

Augustin Zegrean, întrebat dacă  sesizarea președintelui Traian Băsescu are vreo șansă, el a spus că "sunt alte argumente venite acum, altele decât cele invocate de PDL". Prin această declarație, președintele CCR dă de înțeles că  există șanse ca ea să fie acceptată în condițiile în care la o sesizare similară a PDL cei de la CCR au spus că cvorumul de prezență de 30% e constituțional în măsura în care va fi aplicat la un an de la intrarea în vigoarea a Legii.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în 21 septembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Şeful statului a arătat în sesizare că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Totodată, în sesizarea de neconstituţionalitate se menţionează că legea încalcă prevederile articolului 2, alineatele 1 şi 2 din Constituţie, prin care se stipulează că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum" şi că "niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".

Traian Băsescu precizează că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la sută plus unu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel