38 de milioane de euro pentru reabilitarea sediului Academiei Române. Decizie în Guvern
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 17 noi 2021, 14:29
WhatsApp
Academia Română  Foto: Crișan Andreescu
Academia Română Foto: Crișan Andreescu
MDLPA investește 38 de milioane de euro pentru reabilitarea sediului Academiei Române din Capitală

Guvernul României a aprobat astăzi, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea, extinderea și dotarea sediului istoric al Academiei Române și pentru construirea unui corp nou (aulă).

Investiția urmărește transformarea Academiei Române în clădire istorică cu destinația de muzeu, amenajată la standardele europene impuse pentru muzeele din marile Capitale ale lumii.

Sediul Academiei Române din București se află, în prezent, într-un imobil construit în perioada 1911-1923 și consolidat și reabilitat în perioada 2007-2008, încadrat în clasa de risc seismic I. În acest context, investiția presupune introducerea unor pereți noi de beton armat, cămășuirea anumitor pereți existenți din zidărie, înlocuirea planșeelor existente din lemn cu planșee din beton armat. În plus, față de modernizarea și reabilitarea corpului existent, se propune extinderea acestuia cu o construcție nouă, transmite, miercuri, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației.

Ce va funcţiona în noua aulă care va fi construită

Aula nou construită va constitui o extindere la clădirea existentă, pe o suprafață de 8.500 mp, și va găzdui cele 14 secții ale Academiei, birourile, dar și săli de întruniri și spații de primire și protocol.

Proiectul prevede investiții de 188 de milioane de lei și ar urma să fie dezvoltat în patru etape. Din acești bani, 187 de milioane de lei vor veni de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar Academia Română vine cu o contribuție de 833.000 de lei.

La finalizarea proiectului, clădirile Academiei Române vor avea o suprafață construită desfășurată totală de 14.600 de mp. Durata estimată de realizare este de 30 de luni.

Imobilul existent, sediul istoric al „Academiei Române”, este nominalizat în cadrul Listei Monumentelor Istorice 2015 a Ministerului Culturii/Institutului Național al Patrimoniului, se arată în comunicatul transmis de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?