3500 de rachete ruseşti, trase în Ucraina de la începutul războiului. Bilanţul conflictului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Rusia a lansat peste 3000 de rachete asupra Ucrainei din luna februarie până acum. 

Autorităţile ucrainene raportează că, de la începutul invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, Federaţia Rusă a tras 3.500 de rachete asupra Ucrainei - scrie RBC. Datele în acest sens au fost anunţate de către ministrul ucrainean pentru protecţia mediului şi resurselor naturale, Ruslan Strileţ.

Potrivit acestuia, exploziile de rachete sunt însoţite de emisii atmosferice, poluarea solului şi a apei şi distrugerea florei şi faunei.

"Aproximativ 200.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ţării noastre necesită deminare" - a atras atenţia ministrul, adăugând că, în primele şase luni de război, pirotehniştii ucraineni au neutralizat peste 186.000 de muniţii şi peste 2.000 de bombe.

O singură regiune din Ucraina a scăpat de bombardamente

Singura regiune din Ucraina unde nu au existat bombardamente ruseşti de la începutul invaziei ruse este Cernăuţi, în timp ce regiunile Luhansk şi Doneţk au suferit cel mai mult de pe urma atacurilor. Forţele de apărare aeriană ucrainene doboară până la 70% dintre rachetele lansate de Rusia - potrivit Kievului.

Autorităţile ucrainene susţin că, de la începutul invaziei, Rusia a folosit toate tipurile de rachete în atacurile asupra Ucrainei. Prin atacurile cu rachete asupra oraşelor paşnice ale Ucrainei, invadatorii ruşi vor să-şi asigure "victorii imaginare" - notează autorităţile ucrainene. De la începutul războiului, trupele de ocupaţie ruse au lovit cel mai adesea oraşul Izium, din regiunea Harkiv. Ruşii au lansat 476 de lovituri de rachete asupra oraşului, distrugându-l aproape complet, scrie Rador.

Duminică, ucrainenii au doborât două rachete ruseşti 

Armata ucraineană a doborât, duminică dimineață, două rachete ruseşti în regiunile Dnipropetrovsk și Mikolaiv. Comandamentele aeriene "Est" și "Sud" au transmis că una dintre rachetele rusești a fost doborâtă în raionul Krivi Rih, iar cealaltă - deasupra regiunii Mikolaev.

"Amenințarea unor noi lovituri cu rachete rămâne ridicată, astfel că nu ignorați alertele de raid aerian" - se arată în mesajul armatei ucrainene.

Explozii la Mikolaiv şi alerte de raid aerian în mai multe regiuni ale Ucrainei

Mai multe explozii s-au auzit la Mikolaiv, duminică dimineaţă, în timpul unei alerte de raid aerian. Potrivit postului public Suspilne, duminică dimineaţă, alerte de raid aerian au mai fost declanşate în regiunile Kiev, Jitomir, Cerkasi, Zaporijjia şi Harkiv. Populaţia a fost îndemnată să rămână la adăpost. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare din partea autorităţilor.

Zelenski: Rusia vrea să distrugă viaţa fiecărui european

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Vladimir Putin vrea să distrugă vieţile tuturor europenilor şi arată cum ar putea Occidentul să ajuute Ucraina. 

Cea mai evidentă modalitate de a proteja ucrainenii de teroarea rusă este ajutorul Occidentului în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană a Ucrainei - a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat sâmbătă seară. Potrivit liderului de la Kiev, Forţele Aeriene ale Ucrainei au demonstrat rezultate bune în cursul zilei de sâmbătă, doborând rachete ruseşti Kalibr, elicoptere de atac şi drone.

"Vom face totul pentru ca Ucraina să îşi poată proteja complet cerul de rachetele şi avioanele ruseşti. Aceasta este una dintre chestiunile fundamentale ale statului nostru. Desigur, suntem recunoscători tuturor partenerilor noştri care ne ajută să răspundem acestei probleme dificile. Sprijinirea Ucraina în ceea ce priveşte apărarea aeriană este cea mai evidentă modalitate de a proteja oamenii de teroarea rusă" - a adăugat Zelenski.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel