Ponta, în conflict cu samsarii imobiliari. Majoritatea sumelor au fost scoase din țară
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
babes
babes

Premierul Victor Ponta a declarat răboi samsarilor imobiliari. Acesta a afirmat, vineri, că s-au dat mai mulţi bani către ei decât către proprietari. Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Toniza din Bucureşti se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foştii proprietari, conform unei analize guvernamentale.

Pe listă se mai află Colegiul Naţional Mircea cel Batrân din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, Universitatea 1 Decembrie 1919 din Alba-Iulia şi Colegiul Naţional Silvania din Zalău

"Ca problemă istorică a restituirilor, statul român şi-a asumat rezolvarea unei probleme creată la sfârşitul anilor '40, prin deciziile autorităţilor comuniste. În ultimii 20 de ani nu am reuşit să finalizăm acest lucru. Pentru moment, există încă o povară de încă aprox. 8 miliarde de euro pentru statul român. Până în acest moment, în diverse forme s-au restituit proprietăţi în natură, dar s-au acordat şi despăgubiri fie în bani, fie în acţiuni la Fondul Proprietatea. Suma totală care a fost restituită se apropie de 5 miliarde de euro, în plus faţă de restituirile în natură", a declarat, vineir, premierul Victor Ponta.

 Şeful Executivului a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen des întâlnit, cel al apariţiei "cesionarilor de drepturi litigioase", ca urmare, în principal, a reglementărilor birocratice în care au fost încurcaţi proprietarii de drept ai imobilelor.

 "Adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, au fost încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice şi, în acest fel, s-a produs fenomenul vânzării drepturilor litigioase către o nouă categorie apărută în societatea românească, cesionarii de drepturi litigioase sau samsarii imobiliari. Ponderea reală a foştilor proprietari care au primit despăgubiri este extrem de mică în comparaţie cu cea a samsarilor imobiliari", a spus premierul.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va verifica modul în care au fost efectuate restituiri în natură în timpul guvernărilor anterioare.

 Premierul Victor Ponta a explicat astfel că statul a soluţionat până în prezent 27.315 dosare cu titlu de despăgubire pentru imobile naţionalizate şi mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar soluţiile de până în prezent nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.

 El a arătat că ponderea reală a foştilor proprietari este foarte mică, prin comparaţie cu cei ce deţin drepturi litigioase şi că pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plăţi.

 Din totalul dosarelor, doar 3,8% au cel puţin un cesionar, însă suma acordată lor este de aproape 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate în ultimii ani.

 Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv cu şcoli, grădiniţe, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate în intravilan şi 709.305 hectare terenuri în extravilan, urmând să fie emise decizii de punere în posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri în extravilan.

 Un număr de 24.300 dosare (88%) au primit sume de până în 500.000 lei, dar suma acordată reprezinta doar 14% din valoarea totală a despăgubirilor.

 Potrivit Guvernului, statul român nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au ieşit din ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel