Data publicării:

30 de ani de la „Divorțul de catifea”. Cehii și slovacii, la fel de prieteni ca înainte de 31 decembrie 1992

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
31 decembrie 2022 a marcat a 30-a aniversare a separării Cehoslovaciei.

31 decembrie 2022 a marcat a 30-a aniversare a separării Cehoslovaciei – una dintre puținele diviziuni statale care au avut loc fără pierderi de vieți omenești. Potrivit BBC, în ziua de astăzi Republica Cehă și Slovacia au parte de o prietenie armonioasă, fără conflicte, presărată poate de o urmă de regret după ce a fost cândva o căsătorie fericită.

„Asta este viața mea, așa îmi câștig pâinea”, spune Filip Svrcek, șeful Clubului de Canotaj Hodonin, de pe malul râului Morava. Acesta și-a petrecut cei 41 de ani de viață lângă râul care formează mare parte din granița sud-estică a Cehiei cu Slovacia.

„Acolo, peste apă, este Slovacia, însă pentru noi este aproape aceeași țară”, a adăugat el, explicând că sportivii respectă mai degrabă legile navigării pe râu decât legea internațională. „Intrăm în partea slovacă a râului tot timpul. Nu avem nevoie niciodată de permisiune oficială și sperăm că nu o să fie vreodată cazul”.

Ce spune Filip despre amintirea separării

 

Filip avea 11 ani când Cehoslovacia s-a separat. Acesta își aduce aminte vag vremurile de atunci: bucurie, confuzie, poate alarmare. Însă orice emoție a trecut în toată această vreme. „Pentru mine, totul a rămas la fel. Și prietenii, și limba, toate sunt la fel”.

Cea mai mare diferență dintre țări este că în timp ce una a adoptat euro, cealaltă a rămas fermă pe poziții cu coroana cehă. „Poate este păcat că ne-am separat, cine știe. Suntem totuși mici în această poveste, nu-i așa?”, a spus slovacul Jan. „Dar acest lucru nu ne-a divizat. Pentru noi, nimic nu a făcut asta”, a adăugat soția sa, Mirka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel