3 mituri despre antigel care, ascultate, îți pot avaria grav mașina! Iată care e adevărul!
Folosirea unui antigel de calitate este esențială pentru sistemul de răcire al mașinii tale. Acesta protejează motorul împotriva înghețului, dar și a supraîncălzirii, astfel încât trebuie folosit nu doar iarna, ci și pe parcursul celorlalte anotimpuri.
În plus, substanța protejează împotriva ruginii și previne coroziunea motorului, datorită faptului că nu atacă în niciun fel metalul cu care intră în contact. Dimpotrivă, are rolul de a lubrifia toate piesele și componentele cu care interacționează, ceea ce le prelungește durata de viață. De asemenea, previne depunerile de calcar și de alte substanțe nedorite, a căror acumulare în timp ar putea să afecteze buna funcționare a mașinii.
Din păcate, în rândul șoferilor circulă multe informații greșite și mituri despre acest produs esențial. Iată-le pe 3 dintre cele mai răspândite și adevărul în legătură cu fiecare dintre ele!
Primul mit: nu e nevoie să faci niciodată schimb de antigel
Pentru un șofer profesionist sau cu multă experiență la volan, acest lucru poate să pară incredibil, dar există și conducători auto care nu schimbă niciodată antigelul. Mitul a apărut ca urmare a faptului că schimbul se realizează mult mai rar decât în cazul uleiului de motor, ceea ce creează impresia că nu ar mai fi necesar deloc.
În realitate, experții auto au constatat că aproape 40% dintre defecțiunile motorului au drept cauză probleme asociate sistemului de răcire. Prin urmare, este esențial să realizezi schimbul la timp. Pentru a afla momentul potrivit, nu e nevoie să ridici capacul radiatorului, ci e suficient să vezi dacă lichidul ajunge sau nu la semnul „plin“.
În funcție de distanța parcursă, de condițiile de temperatură și de stilul de condus, un schimb e recomandat la fiecare 4 sau 5 ani. Pentru fiecare model de autoturism, intervalul optim este menționat în manualul de utilizator.
Al doilea mit: poți folosi apă în loc de antigel
Unii conducători auto au un obicei aproape la fel de dăunător precum cel de a nu realiza niciodată schimbul sau completarea acestei substanțe esențiale: ei toarnă apă în sistemul de răcire.
O astfel de practică este recomandată doar în condiții de urgență, când se constată lipsa totală de lichid și nu există posibilitatea de a cumpăra imediat un produs de bună calitate.
Dacă însă practica devine un obicei, vor apărea o serie de efecte nedorite, de la coroziunea unor piese și componente până la creșterea riscului de scurgere la sistemul de etanșare al pompei.
Al treilea mit: toate tipurile de antigel sunt la fel de eficiente
Unii șoferi au înțeles că schimbul trebuie efectuat periodic și că turnarea de apă nu este o idee bună, dar nu acordă atenție produsului pe care îl cumpără, crezând că toate sunt la fel.
În realitate, trebuie să ții cont de mai multe elemente, când faci cumpărături. Cel mai important se referă la compatibilitatea cu autoturismul tău. Este esențial să ții cont de specificațiile și recomandările producătorului în ceea ce privește tipul și gradul de diluție al substanței.
De asemenea, trebuie să te asiguri că lichidul cumpărat conține aditivi anticorozivi și protejează împotriva depunerilor. Este util și să afli părerea altor șoferi, de exemplu - să citești recenziile existente online.
Ținând cont de toate aceste elemente și ignorând miturile, vei lua cea mai potrivită decizie atunci când trebuie să faci un schimb de antigel!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News