Data publicării:

24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
24 martie - Ziua Internațională a Tuberculozei
24 martie - Ziua Internațională a Tuberculozei

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire, existând indicii ale răspândirii ei înca din Antichitate. Calea spre diagnosticare și vindecare a fost deschisă de dr. Robert Kock, pe 24 martie 1882, odată cu descoperirea bacilului care provoacă boala infecțioasă.

Tuberculoza este în continuare unul dintre cei mai letali ucigaşi infecţioşi din lume, potrivit OMS, iar 20.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestei boli în regiunea Europei, potrivit Agerpres.

Tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este Investeşte ca să stopezi TBC-ul. Salvează vieţi! şi reaminteşte nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei şi a atinge obiectivele enunţate de liderii globali în vederea stopării epidemiei de TBC.

Alocarea de resurse este un subiect cu atât mai sensibil în contextul diferitelor crize - pandemia de COVID-19, conflicte militare şi dezastre de mediu -, care au periclitat progresele în ceea ce priveşte eliminarea tuberculozei.

Ziua de 24 martie a fost aleasă întrucât marchează data la care, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională ca a descoperit bacilul care provoacă tuberuloza, deschizând astfel calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

În fiecare zi, peste 4.100 de persoane mor din cauza tuberculozei şi aproape 30.000 se îmbolnăvesc de tuberculoză al nivel global, în ciuda faptului că este o boală tratabilă şi care poate fi prevenită.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică.

Ministerul Sănătăţii a derulat un amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional. Proiectul "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente" a beneficiat de  cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei.

Beneficiarul acestui Proiect a fost  Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 - 2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar, conform site-ului https://screeningtb.ro/.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel