Data publicării:

230 de militari spanioli vin în România. Angel Tîlvăr: Este o discuție și o preocupare pentru noi

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre militarii spanioli care vor veni în România. 

La Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a agreat cu ministrul spaniol al Apărării ca Spania să participe cu un contingent la grupul de luptă al NATO de pe teritoriul României. În intervenția de la Antena3 CNN, ministrul Apărării a vorbit despre dimensiunea grupului de luptă, numărul militarilor spanioli care vor veni în România și despre semnificația faptului că un alt aliat NATO vine pe teritoriul României. 

„Putem interpreta acest lucru în două chei. Într-o cheie, pot să vă spun că România dovedește încă o dată că, în calitate de națiune cadru, dar și în calitate de membru al Alianței Nord Atlantice, este un membru de nădejde, ca dovadă colaborarea pe care o avem cu militari din multe țări și exercițiile pe care le facem împreună și profilul României în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Pe de altă parte, prezența militarilor spanioli  a fost discutată și la Vilnius, în cadrul summitului, întâlnirea mea cu ministrul Apărării din Spania consfințind ceea ce discutasem la Vilnius, și anume, o prezență a militarilor spanioli în România.

Această prezență nu este un început. Militarii spanioli în România au făcut o treabă foarte bună, atât în ceea ce privește poliția aeriană cât și cazurile exercițiilor de alt tip, inclusiv exerciții de depistare, din punct de vedere al echipamentelor militare, al pericolelor.

Avem o colaborare excelentă. Cei cu care lucrez mi-au spus că, de-a lungul vremii, colaborarea a fost impecabilă. Mă bucur foarte mult că Spania a luat această decizie și îmi place să cred că și noi am fost destul de convingători.

În condițiile în care Spania va fi la rândul ei națiune cadru, a dislocat militari pe teritoriul țării noastre în cadrul programului de la Cincu și având Franța ca națiune cadru, cred că este o decizie care confirmă, dar este și o decizie bazată pe ceea ce se dorește la nivelul alianței, și anume, întărirea flancului estic.”, a spus Angel Tîlvăr.

Câți militari spanioli vin în România

„230 de militari și în afară de cei peste 1000 de militari, care sunt acum la Cincu, din Luxemburg, Belgia, Franța, iată se vor alătura și cei din Spania, astfel încât grupul de luptă să fie capabil, dacă va fi necesar, să se ridice la nivel de brigadă. Și aceasta este o discuție și o preocupare pentru noi.

Acest lucru l-am discutat și eu când am avut întâlnirea bilaterală și nu a existat nicio formă de îndoială vizavi de posibilitatea aceasta. Deci, va pot confirma.”, a spus Angel Tîlvăr la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel