Data publicării:
23 august, trecută sub tăcere. ”A fost un moment important al războiului”. Vâlcu și Hartmann, despre mișcarea coordonată de Regele Mihai, în 1944
Val Vâlcu și H.D. Hartmann au vorbit despre ziua de 23 august 1944.
”În 23 august, o dată importantă pentru România, o lungă perioadă a fost zi națională, astăzi este trecută sub tăcere, deși a fost un moment important al războiului, cred eu, H.D. Hartmann, a avut un impact geostrategic mișcarea coordonată de Regele Mihai, în 1944”, a ridicat problema jurnalistul Val Vâlcu lui H.D. Hartmann, în cadrul emisiunii Geostrategica de la DC News.
”Efectul geostrategic a fost, din nefericire, minimal, Moscova, Marea Britanie, de fapt, URSS, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii deciseseră deja liniile roșii între cele trei armate, inclusiv deciseseră celebra vânzare a României către URSS”, a explicat H.D. Hartmann.
Val Vâlcu a intervenit și a precizat că ”vinzi ceea ce ai, nu ceea ce nu ai ai. Ori în momentul acela nu putea să ne vândă Churchill că nu ne avea în portofoliu”.
”Marea Britanie a considerat că România este un fel de colonie a lor. Din punct de vedere geostrategic a fost un dezastru pentru România, a fost scoasă pentru 45-50 de ani din spațiul european și trimisă în spațiul est-european, oriental, al marii Uniuni Sovietice”, a mai spus H.D. Hartmann.
”Din punct de vedere militar a scurtat războiul cu șase luni, așa cum spun unii”, a mai întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
”Unii spun da, alții spun nu. Eu nu aș crede în această propagandă de tip comunist, dar da, se prea poate să fii fost scurtat războiul cu șase luni. Cert este că rușii străpung.
În martie are loc celebra vizită, ultima întâlnire a lui Antonescu cu Hitler, în care mareșalul îi promite acestuia din urmă loialitatea absolută, lucru care a dus la arestarea acestuia, pentru că știm că pe 23 august, fostul suveran, în toate declarațiile sale, precum și în surse istorice, se știe că mareșalul la cererea fostului suveran de a întoarce armele, de a opri, cel puțin, războiul, împotriva URSS-ului, care străpunsese linia Chișinău-Iași și îi anunțase pe Buzești, unul dintre negociatorii secreți ai ieșirii României din axa nazistă, și anunțaseră rușii că în septembrie vor începe o nouă ofensivă, iar Mareșalul făcuse linia Nămoloasa, celebra linie Nămoloasa, care trebuia să fie linia de apărare finală a României. A fost un dezastru militar”, a mai spus H.D. Hartmann.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News