22 decembrie - Ziua celui mai mare matematician fără nicio pregătire în matematică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Matematica joacă un rol crucial în înţelegerea a numeroase domenii, de la ştiinţe până la artă. Studiul matematicii îi ajută pe oameni să deprindă abilităţi mai bune de rezolvare a problemelor şi serveşte drept modalitate de a-i ajuta să se organizeze şi să gândească logic.

Marcată anual în data de 22 decembrie, Ziua Matematicii - diferită de Ziua Internaţională a Matematicii, celebrată pe 14 martie - a fost creată pentru a sărbători şi a aprecia tot ceea ce această ştiinţă are de oferit indivizilor şi lumii în general.

Originară din India, #MathematicsDay este dedicată memoriei unuia dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea. Un geniu al matematicii, Ramanujan Srinivasa Ramanujan s-a născut pe 22 decembrie 1887 şi şi-a petrecut viaţa sub dominaţia britanică în India, fiind considerat azi cel mai respectat matematician al acestei ţări, scrie Agerpres.

În pofida faptului că nu a avut aproape nicio pregătire în matematică, Ramanujan a adus contribuţii importante la această ştiinţă, în special în ceea ce priveşte teoria numerelor, seriile infinite, analiza matematică şi fracţiile continue.

2. Sursa foto... (preda---rama---22_12_2022_08362400.jpg)

Descriere: Ramanujan Srinivasa Ramanujan. Sursa foto: Agerpres


Cercetările şi teoriile matematice originale ale lui Ramanujan s-au născut în izolare, deoarece lucrările sale erau mult prea avansate şi inedite pentru ca matematicienii din vremea sa să lucreze cu el. Cu toate acestea, prin corespondenţa cu un profesor de matematică englez de la Universitatea Cambridge, Ramanujan a reuşit să se conecteze cu comunitatea ştiinţifică şi, în cele din urmă, s-a mutat în Anglia şi a devenit primul bursier indian la Trinity College din Cambridge.

Viaţa lui Ramanujan a fost curmată la 32 de ani, în 1920, din cauza unor complicaţii ale unei boli din copilărie. Chiar şi după moartea sa, contribuţiile sale la acestă ştiinţă au fost importante, mai ales odată cu descoperirea, în 1976, a unui caiet pierdut care i-a aparţinut, la peste 50 de ani de la moarte.

#MathematicsDay a fost creată pentru a aprecia şi a sărbători viaţa lui Srinivasa Ramanujan şi contribuţiile aduse de acesta lumii. Introducerea Zilei Matematicii de către Guvernul indian a avut loc în 2011, în perspectiva sărbătoririi a 125 de ani de la naşterea lui Ramanujan în 2012. În acelaşi an, Guvernul indian a lansat un timbru comemorativ în onoarea faimosului matematician.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel