Data publicării:

2025 va fi 2010-ul zilelor noastre? Alexandru Dincovici, director executiv AOAR: Greu de crezut că deficitul va fi ținut sub control

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Presiunea asupra bugetului anului 2024 face ca tot mai mulți specialiști să-și facă griji cu privire la viitorul financiar apropiat al României. Mediul de afaceri a criticat neincluderea BVB-ului în discuțiile referitoare la veniturile țării.

Alexandru Dincovici, director executiv AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), a fost invitatul lui Val Vâlcu la DC News, acolo unde ne-a vorbit despre măsurile fiscale din ultimul timp, luate de statul român pentru a pregăti bugetul pe 2024.

Dacă în 2023 majoritatea politicienilor au precizat că nu vor fi creșteri de taxe în 2024 pentru a echilibra planul de buget, de-a lungul anului 2023 au fost constatete mai multe măsuri care au pus presiune pe mediul de afaceri din România.

Nu încă un 2010

Astfel, dacă anul 2010 a fost marcat de măsuri fiscale draconice, contrare sfaturilor oferite de specialiști în vreme de criză, există speculații potrivit cărora 2025 ar putea fi un an fiscal asemănător.

Întrebat de realizatorul emisiunii care sunt predicțiile pentru viitorul apropiat, Alexandru Dincovici a spus:

„Greu de crezut că deficitul va fi ținut sub control pentru că avem cheltuieli foarte mari. Bugetul este debalansat oricum ne-am uita la el. Din păcate, cred că orice modificări au tot fost până acum au fost „cârpeli”. Probabil e nevoie de niște reforme mai ample care să reducă deficitul, dar care să-l reducă structural. Mai vedem inclusiv în mediul politic voci care spun să reducem din cheltuielile de la stat - să mai reducem din achiziții pentru că, dincolo de impactul acestora, care e destul de mic și greu de identificat, unde exact se întâmplă și câte economii poți face dacă mai tai la nivel micro?

Problema cea mai mare este că aparatul de stat costă foarte mult. Așa vom ajunge și la problemele legate de pensii, care sunt principale la nivel de buget. Nu vom putea schimba asta cu mici modificări. Întrebarea este ce vom face când va crește deficitul atât de mult încât nu va mai putea fi ținut sub control cu astfel de măsuri. De unde se va mai tăia sau schimba atunci?

Asta e problema, că nu știm la ce să ne așteptăm într-un orizont destul de scurt. 

În teorie, ni se spune că nu crești taxele în vreme de criză, dar tocmai asta s a făcut în 2023, iar în 2010 au fost mult mai mari „modificările” la taxe.”, a spus Alexandru Dincovici, director executiv AOAR, pentru DC News.

Youtube video image

 

De ce nu se discută despre BVB ca potențial aducător de venituri 

 

„Mediul de afaceri a sugerat implicarea BVB în ajustarea veniturilor României. De ce s-au ferit de folosirea acestui instrument?”, a fost întrebarea realizatorului emisiunii, Val Vâlcu, întrebare la care invitatul a răspuns:

„Aici cred că avem un discurs naționalist destul de puternic în spate. Foarte multă lume se opune inclusiv la acțiuni de genul acesta, pe principiul că nu vrem să ne vindem țara. Noi avem un istoric în spate, dacă ne uităm la anii 1990, când întreprinderi românești au fost vândute pe prețuri foarte mici și care au ajuns la paragină...

Toate aceste companii sunt locuri în care se exercită și influențe politice, sunt oameni numiți acolo destul de mulți. Mediul de afaceri reclamă acest lucru. Trebuie să ai management profesionist. Acesta ar fi fost un tip de măsură pentru a suplimenta veniturile statului.”, a spus Alexandru Dincovici, director executiv AOAR, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel