2023 a fost înregistrat ca cel mai călduros an din lume - iar 2024 ar putea fi mai rău
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oamenii de știință se așteptau de mult timp ca anul 2023 să fie cel mai cald înregistrat vreodată, din cauza schimbărilor climatice cauzate de om și a fenomenului meteorologic El Nino în încălzire. Astăzi, ei au avertizat că anul 2024 ar putea fi și mai cald.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a confirmat astăzi că 2023 a fost într-adevăr cel mai călduros an din 1850 încoace - o tendință prezisă pe scară largă înainte ca anul să se încheie.

Temperatura medie globală a suprafeței aerului în 2023 a fost de 14,98C - depășind recordul anterior, stabilit în 2016, cu o "marjă mare" de 0,17C.

Copernicus a constatat că anul 2023 este în medie cu 1,48C mai cald decât nivelurile de dinainte de epoca industrială, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară largă.

Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a numit acest rezultat "o mărturie dramatică a cât de departe suntem acum de climatul în care s-a dezvoltat civilizația noastră".

Dar oamenii de știință de la Met Office cred că acest record ar putea fi doborât din nou foarte curând, previziunile lor sugerând că anul 2024 ar putea fi și mai cald, aducând mai multe fenomene meteo extreme ca cele de anul trecut.

Recordul doborât anul trecut este un semn că lumea se apropie din ce în ce mai mult de atingerea unei încălziri de 1,5C

Copernicus a declarat că este "probabil" ca perioada de 12 luni care se va încheia în ianuarie sau februarie anul acesta să depășească 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Recordul doborât anul trecut este un semn că lumea se apropie din ce în ce mai mult de atingerea unei încălziri de 1,5C - nivelul pe care țările au convenit să îl urmărească în cadrul Acordului de la Paris și după care impactul climatic devine și mai greu de adaptat.

Rapoartele anterioare au dat deja vina pe creșterea căldurii pentru agravarea incendiilor din estul Canadei, a secetei din Cornul Africii, a ploilor intense și a valurilor de căldură din Marea Britanie.

Pentru Marea Britanie, "inundațiile cauzate de o intensitate mai mare a furtunilor reprezintă principalul impact al temperaturilor mai ridicate care trebuie să ne îngrijoreze", a declarat profesorul Piers Forster, președinte interimar al Comitetului britanic pentru schimbări climatice (CCC) și profesor de fizică a schimbărilor climatice.

De asemenea, Marea Britanie "nu este imună la efectele mai grave din întreaga lume, în special cele care afectează aprovizionarea cu alimente, migrația, conflictele, securitatea energetică și comerțul", a spus el.

"Nu putem permite ca aceste impacturi să devină noua normalitate și nici nu trebuie să o facem", a adăugat el.

Putem, de asemenea, să limităm încălzirea viitoare "acționând urgent pentru a reduce emisiile", a adăugat profesorul Forster.

Reducerea cantității de cărbune și limitarea metanului provenit din combustibili fosili și din agricultură ar putea înjumătăți rata încălzirii globale, a spus el.

De ce a fost 2023 atât de călduros? "Vestea bună", soluții și un avertisment

Anul trecut a fost un record de căldură și în oceane și în regiunile polare.

Copernicus a precizat că gheața marină din Antarctica a atins minime record pentru această perioadă a anului în opt din cele 12 luni, în timp ce temperaturile medii globale la suprafața mării au atins niveluri record pentru această perioadă a anului.

Oamenii de știință din domeniul climei au declarat că o acțiune rapidă ar contribui la limitarea încălzirii în continuare.

Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei la Imperial College London, a declarat: "Fiecare zecime de grad contează. Chiar dacă ajungem la 1,6C în loc de 1,5C, va fi mult mai bine decât să renunțăm și să nu încercăm și să ajungem aproape de 3C, unde ne-ar duce politicile actuale."

Profesorul John Marsham, expert în știința atmosferei de la Universitatea Leeds, a declarat: "Trebuie neapărat să reducem rapid consumul de combustibili fosili și să ajungem la un nivel net zero pentru a păstra climatul locuibil de care depindem cu toții.

"Vestea bună este că nu numai că publicul sprijină mai multe acțiuni în domeniul climei, ci și că acestea sunt adesea avantajoase pentru ambele părți, de exemplu, energiile regenerabile din Regatul Unit sunt ieftine și îmbunătățesc securitatea energetică", a mai spus acesta.

Ed Hawkins, profesor de științe climatice la Universitatea din Reading, a declarat că "evenimentele meteorologice extreme devastatoare din 2023 sunt un avertisment că astfel de evenimente vor continua să se agraveze până când vom face tranziția de la combustibilii fosili și vom ajunge la emisii nete zero".

El a adăugat: "Este un avertisment că vom continua să suferim consecințele inacțiunii noastre de astăzi pentru generații întregi. Un avertisment că vom regreta că nu am acționat mai repede atunci când tehnologiile de reducere a emisiilor sunt atât de ușor disponibile", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel