Data actualizării:
Data publicării:

2021, anul cu cele mai multe alerte NOWCASTING de vreme severă. Mateescu, ANM: Fenomene mai intense. O confirmare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus la ce ar trebui să ne aşteptăm din punct de vedere climatologic în 2022, dar şi ce recorduri negative au fost în 2021. 

"Vorbim în fiecare an de schimbările climatice şi de fenomene meteorologice extreme oriunde ne-am afla pe glob. Cu siguranţă, acestea se vor produce cu o frecvenţă mai mare. Ne-a fost dovedit asta în ultimul deceniu. 

Aş face doar o menţiune. În ultimii trei ani, la nivelul României, numărul de mesaje de fenomene meteo periculoase la nivel naţional a crescut. De la 101 în 2019, la 146 în 2020 şi 150 în primele 11 luni ale acestui an. În ceea ce priveşte alertele nowcasting de fenomene meteo severe imediate vorbim, în 2019, de 79 de avertizări COD ROŞU, în 2020 de 160 şi în acest an de 224. Iată o confirmare a ceea ce înseamnă mai multe fenomene meteo severe şi mai intense. 

Pentru decembrie 2021 avem un record, este în top 5 cele mai ploioase luni în ţara noastră", a explicat Elena Mateescu la Antena 3. 

Ce ne aşteaptă în 2022

"Pentru 2022, în condiţiile în care temperatura medie anuală a aerului va creşte şi, cu siguranţă şi 2021 va confirma acest lucru, va fi caracterizat în continuare de mai multă energie în sistemul climatic, care coroborat cu o mai mare cantitate de vapori de apă va determina fenomene meteo mai severe. Estimările indică o probabilitate foarte mare ca anii 2021 - 2024 să înregistreze o probabilitate foarte ridicată a creşterii cu 1,5 grade a temperaturii medii anuale" a mai spus directorul ANM. 

Vreme ianuarie 2022. Florinela Georgescu: Cele mai scăzute temperaturi din tot timpul anului

„Este foarte posibil ca prima parte a lunii ianuarie să înceapă cu temperaturi mai scăzute. Tot avem acest semnal că luna ianuarie, cel puțin prima parte, ar putea să fie cu temperaturi apropiate de normă sau sub normă. Chiar și normale, înseamnă temperaturi destul de scăzute, pentru că știm că luna ianuarie este luna cu temperaturile cele mai scăzute din tot timpul anului. Dacă spunem că ianuarie va fi o lună normală din punct de vedere termic, înseamnă că va trebui să ne așteptăm și la perioade cu temperaturi mai scăzute”, a precizat Florinela Georgescu, în emisiunea DCNews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel