200.000 de lei, lui Radu Sterescu, în plin comunism, pentru cărți prohibite. Ciachir: A făcut și închisoare
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Dan Ciachir
Dan Ciachir
Scriitorul Dan Ciachir a spus cum se procurau cărți interzise în comunism.

Iată dialogul dintre Dan Ciachir și Ionuț Vulpescu din cadrul podcastului Avangarda:

200.000 de lei, lui Radu Sterescu, în plin comunism, pentru cărți prohibite?

I.V.: Trebuie să evocăm o figură, extrem de interesantă, a lui Radu Sterescu.

D.C.: Radu Sterescu a fost un anticar clandestin. A făcut și închisoare pentru asta. Găseai la el orice, interzis sau nu, sau dacă nu găseai, îți făcea rost, într-o săptămână, în zece zile. Și știu un scriitor care i-a dat 200.000 de lei, a cumpărat cărți de la el, se documenta pentru un roman. Era el însuși un om foarte cultivat. Locuia – am intrat în casa aceea cu etaj, pentru că stătea acolo un prozator, Alexandru Monciu Sudinschi, un prozator de care s-a auzit foarte bine, cu care eram prieten. 

I.V.: A făcut Filosofie. 

D.C.: Da. Lângă restaurantul Ovidiu. Deci acum e Bd. Mihalache, era Bd. 1 mai. La două case de el a stat, după ce a pierdut totul, Gogu Rădulescu. Dar eu nu am mai apucat perioada aceea, ’89-’90. Și acum regret că nu am dat 500 de lei, care era o sumă prin anii ’75-’78, pe Caragiale, Opera completă, începută ediția de Zarifopol, și pe urmă continuată de Cioculescu. Murise între timp Paul Zarifopol. Superb!

I.V.: Dar cum de avea Radu Sterescu toate aceste cărți?

D.C.: Asta nu se poate ști și nu îl întreba nimeni, nu interesa pe nimeni de unde le procura. Îi interesa să le aibă, și Y compris, cum ar zice franțuzul, din străinătate. Cred că l-au și tolerat o perioadă, dar avea un renume, era un om cultivat, care știa, se pricepea. A mai fost alt anticariat, nu Negruț, imediat o să vă spun, exact la Curtea Veche, unde acum se restaurează, ați văzut că e o pasarelă, ei, e un parter, al unei clădiri mai înguste, parter și etaj, un om care avea, prăvălia poate că era chiar de stat, că nu puteai să ții anticariat particular după 1959. Nu puteai orice negoț particular să faci. După aceea au venit mandatarii. Și au deschis o altă epocă. Dar acest – acum nu îmi vine, în -uț, tot așa, un om care se pricepe, dar era în relații cordiale cu mulți scriitori. Acolo era frecventat și de Dan Zamfirescu. 

VEZI ȘI: Ghe. Gh. Dej: „Domnilor, eu l-aș publica și pe Proust!” Ciachir: „Vianu a scăpat paharul de apă minerală când a auzit” - https://www.dcnews.ro/ghe-gh-dej-domnilor-eu-l-as-publica-si-pe-proust-ciachir-vianu-a-scapat-paharul-de-apa-minerala-cand-a-auzit_918625.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel