Data publicării:

20 de zile în Mariupol: În interiorul ultimului spital din oraș în timp ce soldații ruși înaintau

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Este o scenă sfâșietoare: Medicii lucrează frenetic asupra corpului inert al unei fetițe de patru ani care zace pe un troler metalic în unul dintre ultimele spitale rămase în Mariupol.

Alegeri prezidentiale 2024

Informațiile sunt relevate de Sophia Ankel, ITV News.

Fetița - corpul ei palid și fără viață - se afla acasă când a fost lovită de o rachetă în prima săptămână a invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022.

În ciuda eforturilor echipei medicale de a o salva, fetița de patru ani, Yevanhelina, a murit.

Asistenta de urgență Olena Olhkovska este filmată în timp ce plânge lângă corpul ei.

Scena tragică este prezentată în documentarul martorului ocular „20 de zile în Mariupol” filmat de jurnalistul Associated Press Mtsyslav Chernov în timpul asediului orașului ucrainean de către armata rusă.

Chernov a câștigat un BAFTA și un Pulitzer pentru filmul său, fiind favorit să câștige la categoria „Cel mai bun documentar” la premiile Academiei, de duminică.

Pentru Olena, filmul reprezintă un memento important pentru lume despre un război care este încă în desfășurare - și o perioadă din viața ei care este acum înfiptă pentru totdeauna în memorie.

Într-un interviu acordat ITV News din noua sa locuință din orașul Dnipro, Olena spune că moartea fetiței de patru ani a fost un "punct de cotitură" pentru echipa de medici de la Spitalul Regional Mariupol.

Ei erau obișnuiți să trateze pacienți adulți în situații de urgență, dar copiii cu răni de schijă și membre lipsă erau teritoriu necunoscut pentru ei.

"Nu erau emoții, toată lumea lucra... și își făcea treaba. Emoțiile veneau mai târziu când nu am putut resuscita copilul", a spus ea.

"Aici era un copil care fusese ucis în plină zi."

Dar în ciuda atmosferei din ce în ce mai tensionate pe măsură ce trupele ruse înconjurau orașul, Olena a continuat să lucreze.

La 3 martie - în timp ce mai multe bombe loveau orașul și casa ei - Olena și-a adus soțul, fiica și cei doi nepoți mici să locuiască în spital.

Nepoții ei, în vârstă de 18 luni și trei ani, dormeau pe podeaua spitalului într-o mică cameră de depozitare.

Între timp, pacienții spitalului și chiar Olena însăși dormeau în coridoare pentru a se feri de ferestre în caz că ar fi explodat.

"Nu era apă, nu era curent, nu era comunicare. Eram ca într-o transă", a spus ea, adăugând că își încărcau telefoanele doar pentru a-și folosi lanternele în timpul operațiilor.

Într-o zi, echipa a jefuit o farmacie din apropiere pentru a se aproviziona cu echipamente. Când a nins, au adunat zăpadă în containere și au topit-o astfel încât "măcar să ne putem spăla pe mâini" înainte de procedurile medicale.

Olena a spus că se gândea în mod constant să-și evacueze familia, dar că nu "au avut oportunitatea" să o facă.

La 12 martie, rușii au încercuit spitalul. Zece dintre ei au intrat cu puști mitralieră în căutarea soldaților ruși.

"Am continuat să lucrăm așa cum am făcut-o și până acum", a spus Olena. Cei mai mulți dintre colegii ei s-au evacuat, dar ea și încă un alt medic au decis să rămână în urmă.

De la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui aprilie, Olena și colegul ei au continuat să lucreze, fiind deranjați doar uneori de soldații ruși.

Dar după ce fiica ei a reușit să obțină o cartelă SIM - și au putut să cheme ajutorul - familia a fost scoasă din oraș cu un autobuz de evacuare.

După douăzeci și cinci de puncte de control rusești tensionate, au ieșit. Singurul ei gând - "Nu îmi doresc ca cineva să experimenteze așa ceva vreodată."

Nominalizarea la Oscar este o premieră pentru cinema-ul ucrainean și pentru un film care a documentat ororile războiului la apogeu. A reamintit telespectatorilor scenele catastrofale cu care s-au confruntat civilii.

Olena a spus: "Acest documentar trebuie văzut pentru ca oamenii să nu trăiască ceea ce am trăit noi acolo. Este de neînțeles. Este imposibil de înțeles cum s-ar putea întâmpla așa ceva în secolul XXI."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel