17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Dr. Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru noi, medicii
17 septembrie este ”Ziua Mondială a Siguranței Pacientului”. ”Este necesar să transformăm mai puternic conceptul de siguranță a pacientului din teorie în realitate, printr-o implementare și mai eficientă în practică”, susține Colegiul Medicilor din București.
Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) reafirmă angajamentul ferm pentru asigurarea unei asistențe medicale de calitate și în condiții de siguranță pentru pacienți.
”Siguranța pacientului trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru noi, medicii. Fiecare pacient care ne trece pragul își pune sănătatea în mâinile noastre, iar noi avem datoria să le oferim cele mai bune îngrijiri posibile, bazate pe profesionalism, competență, comunicare și empatie.
În contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, ne dorim ca principiile de siguranță a pacientului să fie implementate în mod proactiv în practica medicală, depășind astfel abordările teoretice. Siguranța pacientului trebuie să devină un standard al actului medical, un angajament asumat de fiecare profesionist din domeniu și susținut de întreaga comunitate medicală și sistem de sănătate (infrastructură adecvată, circuite funcționale, echipamente performante, condiții pentru a profesa).
Cu toții am văzut diverse aspecte negative în sistemul de sănătate. Trebuie să le recunoaștem, să fie asumate și, mai ales, să înțelegem cum le putem soluționa, inclusiv din perspectiva conceptului de siguranță a pacientului.
De aceea, susțin ferm necesitatea de a eficientiza și de a aplica conceptul de siguranță a pacientului într-un mod mai practic. Acest concept trebuie să funcționeze ca un instrument de sprijin pentru medici, nu ca o sursă de birocrație suplimentară”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Colegiul Medicilor din Municipiul București subliniază, de asemenea, importanța colaborării multidisciplinare în îngrijirea pacienților. Printr-o coordonare eficientă între toți profesioniștii din sănătate - medici, asistenți medicali, farmaciști și alți specialiști – se pot minimiza riscurile asociate tratamentului, optimizând astfel traseul pacientului de-a lungul diferitelor etape de îngrijire. O echipă multidisciplinară bine pregătită și coordonată poate asigura o îngrijire integrată și sigură.
Colegiul Medicilor din Municipiul București își menține angajamentul de a promova constant îmbunătățirea continuă a calității actului medical și de a crea un mediu sigur pentru pacienți, colaborând cu toți factorii implicați în sistemul de sănătate pentru a transforma siguranța pacientului într-o prioritate.
În fiecare an, la 17 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.
Această zi este un moment important pentru a atrage atenția asupra faptului că siguranța pacientului reprezintă o prioritate de bază pentru profesioniștii din sănătate.
În fiecare interacțiune dintre medic și pacient, siguranța trebuie să fie un principiu fundamental, iar Colegiul Medicilor din Municipiul București promovează acest obiectiv prin educație medicală continuă și susținerea unei culturi a siguranței în actul medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News