16 metale grele în tampoanele pe care le folosim. Sunt asociate cu demența, infertilitatea, diabetul sau cancerul
O investigație a descoperit niveluri variabile de 16 metale grele în toate tampoanele pe care le-a analizat.
Deși nu se știe în ce măsură acestea sunt absorbite de organism, ele ar putea avea diverse efecte toxice asupra sănătății.
Tamponul este unul dintre cele mai utilizate produse de igienă menstruală și, în general, este considerat un produs sigur și sănătos; totuși, utilizarea incorectă poate crește riscul unor complicații rare (dar grave), cum ar fi sindromul de șoc toxic.
Acum, un nou studiu a făcut o descoperire îngrijorătoare în privința tampoanelor. Un grup de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Berkeley a Universității din California a identificat prezența a până la 16 metale grele diferite în tampoanele a 14 mărci disponibile în Marea Britanie și în Statele Unite.
Metale grele în tampoane
Conform explicațiilor din revista specializată Environmental International, majoritatea tampoanelor conțin țesături elaborate din fibre naturale, precum bumbacul sau raionul (un material artificial fabricat din fibre de celuloză provenite de la anumite plante).
De mult timp existau temeri că această contaminare a solului cu metale grele (cum ar fi cadmiu, mercur sau plumb) în industria agricolă ar putea afecta plantele și, în acest fel, ar putea ajunge în produsele fabricate din aceste materiale, cum este cazul tampoanelor.
În acest caz, autorii au evaluat nivelurile a 16 metale grele (arseniu, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, fier, mangan, mercur, nichel, plumb, seleniu, stronțiu, vanadiu și zinc) în 30 de tampoane din 14 mărci și 18 linii de produse diferite.
La finalul studiului, au găsit concentrații măsurabile ale acestor 16 metale în unele dintre tampoanele evaluate; și toate tampoanele conțineau cel puțin unul dintre ele.
Un risc necunoscut
Pentru a analiza rezultatele, au împărțit tampoanele în funcție de locul de proveniență (Statele Unite sau Regatul Unit); dacă erau de marcă proprie sau nu; și dacă erau organice (100% bumbac) sau non-organice.
Totuși, au observat că, în timp ce tampoanele non-organice aveau concentrații mai mari de plumb, cele organice prezentau un nivel mai ridicat de arsenic.
Metalele grele testate în acest studiu pot avea o gamă largă de efecte toxice asupra organismului și sunt asociate cu complicații medicale importante, cum ar fi demența, infertilitatea, diabetul sau cancerul. Cu toate acestea, autorii avertizează că este dificil de știut cu certitudine care sunt riscurile reale pentru sănătate atunci când se intră în contact cu aceste metale prin utilizarea produselor precum tampoanele; în special deoarece nu se cunoaște în ce măsură acestea pot trece din tampoane în corp.
În ultimă instanță, astfel de descoperiri evidențiază necesitatea de a investiga conținutul produselor de igienă menstruală, precum și posibilele riscuri pentru sănătate pe care le-ar putea implica pentru utilizatori; mai ales pe măsură ce detectăm din ce în ce mai frecvent contaminarea cu materiale precum microplastice, PFAS ("chimicale eterne") sau metale grele, conform 20min.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News