15 martie, Ziua maghiarilor. Băsescu: Rostul legii, să-i umilească pe români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Traian Basescu
Traian Basescu
Plenul Senatului a decis luni să retrimită la comisiile raportoare, pentru două săptămâni, propunerea legislativă prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

Totuși, senatorul PMP Traian Băsescu a propus ca proiectul de lege să fie votat în şedinţa de luni şi a atras atenţia că acest proiect "se plimbă în funcţie de nevoia de şantaj a majorităţii de către UDMR".

"Sunt curios să văd cât de departe poate merge PSD cu concesiile față de UDMR. Sunt un om care respectă națiunea maghiară și toate sărbătorile sale. Ca simplu cetățean, dar și ca politician, i-am felicitat adesea. M-am dus și în mijlocul lor, dar Ungaria și ungurimea are trei sărbători naționale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluţiei de la 1848, dar acest program, printre altele, viza şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct 12 de pe declarația de la Pesta a generat mii de morți printre români și maghiari. Au ajuns la un război între ei. Consider că a insista și a menține acest proiect de lege, amânându-l din ședință în ședință, în funcție de interesele UDMR și PSD, nu înseamnă decât a da ocazia unui șantaj. Pe de altă parte, convingerea mea este că niciodată această lege nu va trece. Rostul ei nu este să celebreze maghiarimea, ci să-i umilească pe români. A vrea să faceți sărbătoare pe teritoriul României atâta timp cât în declarația de la Pesta există punctul 12... Ar trebui să renunțați. Este incorect ceea ce faceți.

Aveți trei zile naționale, alegeți-vă alta din cele trei. Mai mult decât atât, ne pregătim să adoptăm o lege pentru o zi a minorităților naționale. De ce este altfel minoritatea maghiară față de minoritatea romă, care sunt aproximativ egale ca pondere. Înțelegeți că acest proiect nu are susținere în Parlamentul României și nu mai veniți cu el niciodată", a zis Traian Băsescu în plenul Senatului.

[citeste sI]

Propunerea de retrimitere la comisii a fost făcută de liderul de grup al UDMR, Cseke Attila, care a solicitat totodată şi prelungirea la 60 de zile a termenului de adoptare tacită a actului normativ.

Decizia de retrimitere la comisii a fost luată cu 77 de voturi pentru, 27 împotrivă şi două abţineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel