11 soldați au fost uciși în Egipt într-un atac terorist
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Armata egipteană raportează și rănirea altor cinci soldați. Președintele Al-Sisi: „Hotărât să lupte împotriva terorismului”.

Unsprezece soldați egipteni au fost uciși sâmbătă în încercarea de a contracara un atac „terorist” asupra zonei Canalului Suez, învecinată cu peninsula Sinai, un focar al activității jihadiste, a spus armata, potrivit Voanews.

A fost cea mai grea pierdere de vieți omenești pe care a suferit-o armata în ultimii ani în campania sa de lungă durată în Sinai și în jurul lor împotriva militanților loiali grupării Stat Islamic.

Cinci soldați au fost, de asemenea, răniți în incendiul de pe malul de est al canalului, a spus armata, adăugând că forțele de securitate „continuă să urmărească teroriști și să-i înconjoare într-o zonă izolată a Sinaiului”.

„Aceste operațiuni teroriste nu vor învinge hotărârea țării și a armatei de a continua dezrădăcinarea terorismului”, a promis președintele Abdel Fattah al-Sisi pe Facebook.

Washingtonul a condamnat „atacul terorist din Sinai care vizează membri ai armatei egiptene” 

„De zeci de ani, Statele Unite au fost și rămân partenerul puternic al Egiptului în combaterea terorismului în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Peninsula Sinai din Egipt a fost cuprinsă de o insurgență armată de mai bine de un deceniu, care a atins apogeul după înlăturarea defunctului președinte islamist Mohammed Morsi în 2013.

În februarie 2018, armata și poliția au lansat o operațiune la nivel național împotriva militanților concentrată pe Sinaiul de Nord. Peste o mie de militanți suspectați și zeci de personal de securitate au fost uciși de la începutul operațiunilor, potrivit cifrelor oficiale.

În noiembrie, Egiptul a convenit cu Israelul să-și mărească numărul de trupe în jurul orașului de graniță Rafah pentru a-i înăbuși pe militanții IS.

În august, armata a declarat că 13 militanți au fost uciși și nouă dintre soldații săi au fost „uciși sau răniți” în timpul ciocnirilor din Sinai, fără a indica când au avut loc luptele.

În ultimii ani, conductele care transportă petrol și gaze egiptene către Israelul și Iordania vecine au fost ținta principală a atacurilor insurgenților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel