11 Decembrie - Ziua Internațională a munților
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
În fiecare an, pe 11 decembrie este celebrată ziua internaţională a munţilor.

Regiunile montane ocupă aproape un sfert din suprafaţa Terrei şi adăpostesc în jur de 12% din populaţia lumii, în condiţii dintre cele mai vitrege. Aproape jumătate dintre oamenii care trăiesc în munţi suferă de subnutriţie.

De aceea, în 2003, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis ca în fiecare an, la 11 decembrie, să tragă un semnal de alarmă asupra nevoii de măsuri care să ajute la dezvoltarea economică a regiunilor montane.

Exploatare intensivă

Exploatarea nejustificată din ultimele decenii, doar pe criterii economice, a dus la deteriorarea și la scăderea calității vieții din zonele montane. Exploatarea resurselor nu mai respectă principiile fundamentale ale vieții, iar omul lacom a început să lucreze împotriva naturii, împotriva semenilor lui, orbit de mirajul puterii.

Exploatați în mod corect, munții pot reprezenta o atracție turistică pentru mai multe categorii de persoane, care caută în principal liniștea, aventura, cunoașterea naturii și care trăiesc după principii de viață care nu sunt împotriva naturii.

O treime din suprafața României este ocupată de munții Carpați. Din suprafața totală a munților Carpați, 51 % se regăsește pe teritoriul țării noastre.

Munții Carpați au o vechime estimată la 204 milioane ani. În țara noastră, munții reprezintă o importantă sursă de resurse naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel