103 ani de la unirea Bucovinei cu România. Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de unitate către români
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă
Sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă
Cu ocazia împlinirii a 103 ani de la unirea Bucovinei cu România, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj.

De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate - a transmis duminică premierul Nicolae Ciucă, afirmând că frumuseţea aparte a acestei zone, tradiţiile încă vii, valorile culturale şi toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi.

"Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ţinutului Bucovinei la România Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc şi cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă şi să gândească româneşte pe întreg ţinutul bucovinean, se arată în mesajul transmis de premier.

Frumusețea Bucovinei, parte a identității românești

Potrivit acestuia, perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu.

Smulşi fără voia lor din trupul Moldovei de puterile străine ale acelor vremuri, bucovinenii au continuat să creadă în destinul lor, de a reveni între vechile hotare, chiar dacă istoria i-a ţinut departe de fraţii lor români. Perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consider că avem de învăţat şi astăzi, despre rădăcinile care ne unesc pe noi toţi şi care ne dau puterea de a depăşi orice obstacol, oricât de insurmontabil poate să pară pentru unii, mai spune prim-ministrul.

Frumuseţea aparte a Bucovinei, tradiţiile încă vii, valorile culturale şi toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi - a adăugat şeful Guvernului.

Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect faţă de strămoşi şi pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice. De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuşi!, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Cooperare România - Republica Moldova. Nicolae Ciucă, discuţie cu premierul Natalia Gavriliță

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă:  "Am avut astăzi o convorbire telefonică cu prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavriliță.

Am discutat despre prevederile Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova, semnată la 23 noiembrie 2021. Am transmis deschiderea și disponibilitatea României pentru Republica Moldova, urmând ca, în perioada următoare, să stabilim și o întrevedere oficială" (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel