Data publicării:
100 de organizații cer ANULAREA ratelor
Peste 100 de organizații globale cer ca țările în dezvoltare să nu plătească rate în acest an.
Peste 100 de organizații globale cer ca țările în dezvoltare să nu plătească rate în acest an, conform BBC. Printre aceste state se numără și cele mai slabe economii globale, care se chinuie să ducă povara lupte cu coronavirusul.
Fundațiile de caritate majore precum Oxfarm și ActionAid International vor ca, prin renunțarea la rate, să strângă până la 23 miliarde euro, în acest an.
Organizațiile au transmis scrisori liderilor mondiali și marilor bănci centrale, solicitând mai multe măsuri prin care rata poate fi măcar micșorată.
Cerere chiar înaintea reuniunea grupului G20
Apelul este condus de fundația de caritate din Marea Britanie Jubilee Debt Campaign și vine la o zi înaintea reunirea grupului G20, format din cele mai puternice economii globale.
„Țările în dezvoltare sunt lovite de un șoc economic fără precedent și, în același timp, sunt față în față cu o urgență de sănătate publică. Suspendarea plății ratelor cerută de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială va salva bani acum, dar mai târziu o să aibă efecte și va evita practic ceea ce trebuie făcut pentru a scoate țările din atâtea împrumuturi", a spus directorul Jubilee Debt Campaign, Jayne Clifton.
„Banii publici nu sunt prăpădiți pe profiturile speculatorilor privați bogați”
Inițiatorii campaniei vor ca anularea plății ratelor să aibă efect imediat, incluzând plățile către creditori privați. „Acesta este cel mai rapid mod de a ține banii în țară și de a-i folosi să reacționeze la Covid-19, asigurându-se că banii publici nu sunt prăpădiți pe profiturile speculatorilor privați bogați", a mai spus Clifton.
Fondul Monetar Internațional a pus la dispoziție 46 miliarde euro, disponibili pentru finanțări de urgență, în timp ce Banca Mondială a aprovat un pachet de urgență de 13 miliarde euro pentru cele mai vulnerabile economii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News