Urmărește emisiunea live
10 zgomote ale corpului care trebuie să-ți atragă atenția
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Știi să-ți asculți corpul cu adevărat? Anumite zgomote produse de trupul nostru pot semnala probleme de sănătate. 

Medicul francez Damien Mascret, autorul volumului „Ghid de sănătate. Ceea ce medicul nu are timp să vă spună”, alcătuiește o listă cu 10 tipuri de zgomote produse de corp care ar trebui să te trimită la medic. 

Șuierat la respirație

Auzi un sunet șuierător în plămâni când inspiri și expiri? „Este semnul unei îngustări a volumului căilor aeriene superioare”, indică dr. Mascret. Acest zgomot trebuie să ducă la suspectarea unei infecții pulmonare, astm sau bronșiolită la copilul mic. „Un copil care a înghițit un corp străin poate avea de asemenea un șuierat la fiecare respirație”, spune medicul. Oricum, orice șuierat trebuie să te trimită la medic. 

Trosnituri ale articulațiilor însoțite de durere

Articulațiile trosnesc frecvent și este de cele mai multe ori un zgomot normal. „Reînnoirea lichidului sinovial în interiorul articulațiilor explică acest zgomot”, motivează dr. Mascret. În schimb, dacă trosniturile devin foarte frecvente și sunt însoțite de durere, mai ales dacă aveți peste 45 de ani, ar fi bine să luați legătura cu un medic reumatolog. Este posibil să se fi instalat artroza. 

Înfundarea nasului și vorbire specifică

În afara unei răceli sau alergii, dacă te confrunți cu înfundarea nasului, șuierat și vorbire pe nas, ar putea să fie de vină un obstacol, cum ar fi vegetațiile adenoide (polipii). Mergi la un medic ORL. 

Țiut în urechi (acufene)

Ai o senzație permanentă de țiut în urechi sau mici bătăi într-una dintre urechi? „Percepția acestui zgomot poate fi semnul unei artere în zona urechii, care începe să se dilate sau poate fi un simtom al hipertensiunii arteriale”, informează dr. Mascret. Consultă de urgență medicul. Dacă zgomotele în urechi apar în cadrul unei răceli sau după o noapte de nesomn ori după un concert, nu-ți face probleme. Sunt semne ale inflamației, care vor dispărea treptat. 

Sughiț frecvent

Sughițul e de cele mai multe ori inofensiv. „Însă rareori, sughițul este legat de inflamația nervului pneumo-gastric”, atenționează medicul. O tumoră poate provoca stimularea acestui nerv. În aceste cazuri, sughițul este recurent și însoțit de durere abdominală, tulburări digestive.

Chiorăit intestinal

Chiorăiturile intestinelor sunt absolut normale. De fapt, lipsa chiorăitului ar trebuie să te alarmeze. „Tăcerea” la nivel intestinal poate indica o ocluzie intestinală, mai ales dacă se acompaniază cu crampe, vărsături, balonare, incapacitate de evacuare a scaunului. 

Scrâșnitul maxilarelor

Deși multe persoane se confruntă cu acest zgomot, maxilarele nu scrâșnesc fără motiv. Acesta este un semn al problemelor la nivelul articulației temporo-mandibulare, mai exact un sindrom algo-disfuncțional al aparatului masticator. Scrâșnitul maxilarelor se asociază cu dureri în zona mandibulară, acufene, nevralgii faciale, migrene, amețeli, limitarea deschiderii gurii. Consultați un medic stomatolog cu specializare în chirurgia oro-maxilo-facială. 

Eructații, regurgitații

Aerul în exces înghițit în timp ce mănânci e o cauză frecventă și benignă a aeructațiilor. Însă eructațiile și regurgitările pot însemna și boală de reflux gastroesofagian (BRGE), o boală des întâlnită. Dacă ai aceste simptome și arsuri stomacale mai des de o dată pe săptămână, în special noaptea, mergi la doctor. 

Flatulențe

Flatulențele, ca și eructațiile, sunt procese normale prin care organismul încearcă să scape de aerul în exces produs în cursul digestiei. Unele alimente sunt cunoscute pentru puterea lor gazoasă: fasolea, xilitolul, sorbitolul, cartofii prăjiți, fructoza, lactoza, lactatele. Mănâncă încet și consumă mai puțină mâncare care te balonează. Mergi la doctor dacă ai gaze însoțite de dureri abdominale, balonări, diaree sau constipație. Aceste simptome indică sindromul intestinului iritabil, o inflamație intestinală sau o alergie alimentară.

Sforăit

Coșmarul multor persoane, sforăitul este generat atunci când mușchii gâtului se relaxează și vibrează în timpul respirației. Consumul de alcool înainte de culcare duce la agravarea fenomenului. În cazul persoanelor cu exces ponderal, scăderea în greutate ajută semnificativ la reducerea sforăitului. Dacă te trezești din cauza propriului sforăit sau simți că te îneci în somn, poate fi vorba despre apnee în somn, problemă serioasă, ce te poate predispune la boli cardiovasculare, somnolență diurnă, risc de accidente. Mergi la un medic somnolog, există tratamente disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel