5 rețete turcești DEMENȚIALE pe care trebuie să le încerci
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Turcia poate fi faimoasă pentru kebab-urile sale, dar acest fel popular de mâncare este doar vârful aisbergului când vine vorba de bucătăria specifică zonei.

Cu o suprafață de 783,562 km², mâncarea bogată și diversă a destinației europene se datorează în mare parte culturii sale.

Aceasta include mâncăruri pe bază de ulei de măsline de pe coasta Mediteranei, produse de patiserie din Anatolia centrală, dar și aromele subtile picante din est și sud-est, iar asta este doar pentru început.

Mâncărurile tradiționale turcești se bazează mai puțin pe condimente și mai mult pe ingrediente proaspete gustoase rulate, frământate, modelate și gătite la perfecțiune cu grijă, dăruire și pasiune.

De fapt, turcii își iubesc mâncarea atât de mult încât chiar scriu cântece despre ea -- „Domates, biber, patlican” de starul rock anatolian Baris Manco, se traduce prin „Roșii, piper, vinete”.

Iată 5 dintre cele mai bune rețete turcești dincolo de faimosul kebab:

Piyaz

Salata piyaz din Antalya este una dintre cele mai faimoase preparate ale orașului turces - iar ingredientul ei secret este fasolea.

Acestea sunt orice boabe de fasole, ci o versiune mică, cunoscută sub numele de candir, numită după provincia în care sunt cultivate.

Delicate si aromate, acestea se amesteca, impreuna cu tahini diluat cu putina apa, zeama de lamaie, otet, sare, usturoi, patrunjel si ulei de masline.

În varianta foarte tradițională, un ou fiert moale este tăiat grosier, iar apoi totul este amestecat chiar înainte de servire.

Ciorba Ezogelin

Potrivit legendei, acest fel de mâncare a fost visat de o femeie nefericită, căsătorită, pe nume Ezo, care încerca să-i facă pe plac soacrei prin rețetele ei.

Ea a născocit o supă gustoasă constând din linte roșie, domato salca (pastă de tomate -- dulce sau picantă), roșii proaspete și ceapă rasă, servită cu mentă uscată și pul biber (fulgi de chili) presărați deasupra.

Nu există nicio dovadă că planul ei a dat roade, dar pentru orice eventualitate, ezogelin (care se traduce literalmente prin mireasa Ezo), care provine dintr-un sat mic de lângă Gaziantep, este încă mâncarea preferată pentru viitoarele mirese.

Saksuka

Bucătăria turcească încorporează o gamă largă de feluri de mâncare din legume cunoscute sub numele de zeytinyagli yemegi - alimente gătite în ulei de măsline.

Majoritatea sunt pe bază de legume și includ fasole verde, anghinare și, bineînțeles, vinete.

Una dintre cele mai gustoase oferte de vinete este reprezentată de rețeta sasuka. 

Kisir

Kisir este o salata facuta din grau bulgur fin, rosii, usturoi, patrunjel si menta.

Există numeroase versiuni în toată Turcia, dar cea de la Antakya include nar eksisi (melasă de rodie) și pul biber (fulgi de ardei iute roșu). În Sud, mâncarea aceasta este preferată caldă.

Mercimek kofte

Cunoscut de localnicii din Diyarbakir ca belluh, mercimek kofte este un deliciu vegetarian.

Ingredtiente: linte roșie, bulgur fin, sare, ceapă tocată mărunt, roșie, aci biber salca (pastă de ardei roșu iute) și coriandru zdrobit.

Întindeți totul pe o frunză de salată verde, adăugați un strop de suc de lămâie, rulați-o (ca pe sarma) și mâncați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel