Data actualizării:
Data publicării:

10 obiceiuri pentru un somn de nota 10

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, însă mulți dintre noi se confruntă cu dificultăți în a adormi sau a se odihni corespunzător pe parcursul nopții. 

Aceste probleme pot fi adesea cauzate de anumite obiceiuri pe care le practicăm înainte de culcare, fără să ne dăm seama de impactul lor negativ.

Iată câteva sfaturi despre ce ar trebui să eviți înainte de somn pentru a te bucura de o noapte odihnitoare.

1. Renunță la utilizarea dispozitivelor electronice

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem înainte de culcare este utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele, tabletele sau televizoarele.

Lumina albastră emisă de aceste ecrane perturbă producția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului, ceea ce poate duce la dificultăți în a adormi. Recomandarea experților este să eviți utilizarea acestor dispozitive cu cel puțin două ore înainte de culcare.

2. Stinge lumina puternică din cameră

Expunerea la lumină artificială puternică în orele premergătoare somnului poate, de asemenea, să interfereze cu ritmul tău circadian.

Optează pentru lumini mai slabe sau utilizează o lumină de citit, pentru a crea o atmosferă propice odihnei. De asemenea, încercă să menții camera cât mai întunecată posibil în timpul somnului.

3. Evită consumul de alcool

Deși poate părea că un pahar de vin te relaxează înainte de culcare, alcoolul poate avea un efect negativ asupra calității somnului.

Consumul de alcool înainte de somn poate perturba fazele acestuia, ducând la treziri frecvente și senzația de oboseală dimineața.

4. Redu temperatura din cameră

Un alt aspect esențial pentru un somn liniștit este temperatura din cameră. Ideal, aceasta ar trebui să fie ușor mai scăzută decât în restul zilei, între 18 și 22 de grade Celsius. Alege așternuturi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, pentru a te asigura că nu te vei supraîncălzi pe parcursul nopții.

5. Limitează consumul de cofeină

Cofeina este un stimulant care poate rămâne în corp până la 6 ore după ce a fost consumată. Așadar, evită să bei cafea, ceai negru sau alte băuturi cofeinizate cu câteva ore înainte de culcare pentru a te asigura că nu vei avea dificultăți în a adormi.

6. Fii atent la alimentație

Mâncărurile grase sau mesele târzii pot afecta somnul, deoarece corpul tău va fi ocupat să digere alimentele în loc să se relaxeze. Evită consumul de fast food sau cinele grele cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare pentru a preveni un somn agitat.

7. Redu stresul înainte de somn

Stresul și anxietatea pot fi mari obstacole în calea unui somn odihnitor. Încearcă să te relaxezi înainte de culcare, fie prin meditație, yoga sau pur și simplu citind o carte. Creează-ți o rutină care să te ajute să lași deoparte grijile zilei.

8. Ține telefonul departe de pat

Este tentant să îți verifici telefonul pe timpul nopții, însă acest obicei îți poate perturba somnul. Specialiștii recomandă să lași telefonul într-o altă cameră sau, dacă ai nevoie de alarmă, să îl setezi pe mod avion.

9. Hidratează-te corespunzător

Este important să te asiguri că ești bine hidratat înainte de culcare, dar fără să exagerezi. Un pahar de apă poate fi suficient pentru a preveni trezirile nocturne din cauza setei, dar evită consumul excesiv de lichide pentru a nu fi nevoit să te trezești pentru a merge la baie.

10. Evită somnul cu animalele de companie

Deși poate fi plăcut să dormi alături de animalele tale de companie, prezența lor în pat poate duce la un somn fragmentat. Dacă observi că somnul tău este deranjat, încearcă să le creezi un spațiu de dormit separat și să închizi ușa dormitorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel