10 lucruri pe care ar trebui să le învăţăm de la oamenii inteligenţi
Data publicării:
Autor: Roman Iuliana
WhatsApp

Auzim adesea afirmaţii de tipul celor: "E inteligent", "Are o inteligenţă inegalabilă!". Ce înseamnă să fii inteligent? Inteligenţa se cultivă sau este ereditară?

Consultând Dicţionarul Explicativ al Limbii Române în variantă online, găsim următoarea explicaţie a "inteligenţei":

a. Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune.

bInteligență artificială = capacitate a sistemelor tehnice evoluate de a obține performanțe cvasiumane.

c.  Înțelegere profundă, ușoară a unor lucruri mai ales din domeniul culturii și al științei.

Ce ar trebui să învăţăm de la aceşti oameni pe care uneori îi idolatrizăm?

1. Abordează un limbaj formal, "official style", ca un "cunnaisseur"

Termenul de "official style" a fost inventat de Richard Lanham în cartea "Revising Prose". Lanham spune că ne confruntăm cu  o epidemie verbală caracterizată de o avalanşă de substantive şi verbe. Iar cum pentru orice există o soluţie, Lunham propune ca la orice sentinţă pe care o scriem, să ne punem întrebarea: "Cine loveşte pe cine?"

2. Găseşte ironii în orice şi pentru toată lumea.

Lumea e plină de ironii, fără îndoială, dar intensificând fiecare exemplu, nu face ca ceea ce spui să sune special. Observaţiile ironice, dar subtile şi în doze limitate, sunt mult mai eficiente.

3. Presupunerile ideilor sunt mai importante decât oamenii.

Cel de-al treilea lucru pare să afecteze cel mai mult inteligenţa. Ideile sunt, în general, mai uşor de manipulat decât persoanele, acestea fiind abstracte şi maleabile. Dar istoria are un argument convingător atunci când spune că ideile sunt mai importante decât vieţile oamenilor şi e nevoie de puţini paşi, însă cumpătaţi, pentru a ajunge la o idee măreaţă.

4. Nu acorda niciun credit celor care au diplome de la instituţii mai puţin acreditate de opinia publică.

5. Când oameni noi îţi susţin viziunile, pretinde că le însuşeşti ideile, chiar dacă nu ai nicio intenţie să le foloseşti.

6. Subliniază în mod constant defectele din ideile altora şi asigură-te că este clar modul în care abordezi aceste defecte (chiar dacă nu vei avea un adevăr).

Privind detaşat acest punct, pot spune că sportul subliniază grozav defectele fatale din ideile altora. Detaşarea este necesară sau chiar ideală, pentru că ideile în cauză nu se pot ridica cu scopul de a se apăra, precum persoanele responsabile care ajung să-şi monteze pe propriile plăci  o tactică de apărare. Pe scurt, defectele interpretate de la distanţă sunt acte de laşitate.

7. Atrage atenţia asupra oamenilor din instutuţia în care lucrezi care şi-au ales carierele şi sunt fericiţi. Pentru cei care nu se simt împliniţi există  o singură explicaţie: au luat decizii proaste.

8. Când regulile jocului se schimbă, nu ai absolut nicio obligaţie de a informa  persoanele ce pot fi afectate de ceea ce va urma să se întâmple (dacă faci acest lucru, este doar o favoare).

Aceasta este o procedură des întâlnită în grandioasele organizaţii: îi serveşti pe cei de la etajul inferior şi devii nervos când te gândeşti la ceea ce urmează; e o luptă continuă, iar oamenii ajung să-şi transforme colegii în rivali ce trebuiesc îndepărtaţi.

9. Este bine să-ţi schimbi modul în care-i tratezi pe oameni în timpul unei zile.

Iei masa alături de colegi, timp în care glumiţi şi depănaţi amintiri.  Când te întorci la birou adopţi o mină serioasă, interacţionezi atât cu colegii, cât şi cu superiorii tăi cu graţie şi cu un farmec lustruit.

10. Unul dintre roluri justifică ceea ce este necesar pentru a atinge succesul.

Rolul cuiva nu justifică toate mijloacele la care ar putea recurge. Selectarea acestora se face în funcţie de bunăstarea altora.

sursa: www.forbes.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel