10 beneficii ale unei diete bogate în fibre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm
10 beneficii importante pe care vi le oferă o dietă bogată în fibre.

Fibrele sunt o componentă importantă a unei diete echilibrate și sănătoase, iar specialiștii recomandă 28 de grame de fibre la un aport de 2.000 de calorii. Fibrele se găsesc în alimentele pe bază de plante și sunt împărțite în solubile și insolubile. 

Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează o substanță asemănătoare unui gel care încetinește digestia. Aceste caracteristici permit, de asemenea, fibrelor solubile să contribuie la gestionarea colesterolului și la controlul zahărului din sânge.

Fibrele insolubile, pe de altă parte, adaugă volum la scaun și mențin lucrurile în mișcare prin tractul digestiv.

Cele mai multe dintre alimente conțin ambele tipuri de fibre, însă raportul acestora depinde de mâncarea pe care o consumați.

10 beneficii ale unei diete bogate în fibre

Iată care sunt cele 10 beneficii pe care le obțineți dacă aveți un aport bogat de fibre.

Te poate ajuta să te simți mai sătul

Prelungește timpul de golire gastrică, ceea ce înseamnă că hrana are nevoie de mai mult timp pentru a trece de la stomac la intestinul subțire și, prin urmare, întârzie foamea.

Poate îmbunătăți microbiota

Menținerea unui intestin sănătos este esențială pentru prevenirea bolilor și pentru bunăstarea generală, o dietă bogată în fibre jucând un rol crucial în îmbunătățirea sănătății intestinelor. Fibrele alimentare sunt fermentate de microbiota intestinală, ceea ce duce la producerea de ”metaboliți microbieni benefici”.

Vă scapă de constipație

Dacă vă confruntați adesea cu disconfortul de a fi constipat, este important să măriți aportul de fibre.

Alimentele bogate în fibre vă pot ajuta să vă mențineți regulat și să preveniți constipația, deoarece vă pot înmuia scaunul, ceea ce îi permite să treacă mai ușor, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor și tulburărilor gastrointestinale.

Îmbunătățește metabolismul

Printre multe alte beneficii, obținerea unei cantități suficiente de fibre în timpul zilei poate fi benefică și pentru metabolismul dumneavoastră.

Un studiu din 2017 a arătat că grupul care a consumat cereale integrale a avut o rată metabolică în repaus mai mare, despre care cercetătorii cred că ar putea contribui la efectul fibrelor asupra pierderii în greutate și a gestionării greutății.

Ajută să scădeți în greutate

Dacă vă aflați într-o călătorie de pierdere în greutate sau ați dorit să pierdeți câteva kilograme, includerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta dvs. poate fi o modalitate excelentă de a vă atinge obiectivele.

Aportul de fibre este asociat cu o mai mare pierdere în greutate, precum și cu o mai bună aderență la planurile dietetice care implică restricția calorică.

Această legătură cu pierderea în greutate are de-a face cu câteva efecte cheie pe care alimentele bogate în fibre le au asupra organismului dumneavoastră.

Poate scădea colesterolul

Știm acum că o dietă bogată în fibre poate ajuta la lucruri precum gestionarea greutății, sănătatea intestinelor și digestia, dar aportul de fibre a fost, de asemenea, legat de sănătatea inimii, în special în ceea ce privește nivelul colesterolului. Astfel, cu un aport adecvat de fibre se reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.

Pot reduce inflamațiile

Beneficiile fibrelor continuă, cercetările demonstrând că o dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației cronice - un simptom grav și un potențial contributor la multe boli comune, cum ar fi Alzheimer, boli cardiovasculare, artrită și diabet de tip 2.

Gestionează nivelul de zahăr dn sânge

Pentru cei care își supraveghează nivelul de zahăr din sânge, consumul de mai multe fibre poate fi o soluție utilă.

De fapt, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, fibrele sunt considerate ”carbohidrații care ajută la gestionarea diabetului”, datorită capacității lor de a ajuta la gestionarea glicemiei.

Reduce riscul bolilor de inimă

Numeroase studii de cercetare arată că o dietă bogată în fibre poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Dietele bogate în fibre pot ajuta la scăderea colesterolului și la ameliorarea inflamației cronice, ambii fiind factori comuni ai riscului de boli de inimă.

Fibrele sunt legate de o viață mai lungă

Acest lucru nu va veni ca o surpriză atunci când luați în considerare toate celelalte beneficii uimitoare pe care le poate aduce o dietă bogată în fibre, dar cercetările au arătat că un consum suficient de fibre în dieta dvs. vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă, notează EatThis.

Cele mai bogate 5 alimente în fibre

Așa cum am menționat, fibrele se găsesc în alimentele pe bază de plante, iar cele mai bogate cinci alimente sunt: anghinarea, mazărea, zmeura, avocado și perele, potrivit Healthline.

Citește și: Alimentul ideal de consumat înainte de culcare: Te ajută să slăbești și poate regla nivelul zahărului din sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel