Data publicării:
10 aprilie, ziua fatidică în care aflăm ce mâncăm
Primele rezultate referitoare la calitatea alimentelor vândute în România vor fi prezentate pe 10 aprilie, anunță ministrul Agriculturii.
„Controalele au fost demarate mai demult şi ele vor continua şi în perioada următoare. Sunt grupe de lucru formate din specialişti de la ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară - n.r.), MADR şi ANPC (Protecţia Consumatorului - n.r.). Acestea controlează într-o independenţă totală vizavi de autorităţi, prelevează probe, fac analize, iar luni (10 aprilie n.r.) va fi un prim răspuns pe această temă. Comisia constituită din specialiştii celor trei instituţii vor comunica opiniei publice ceea ce au găsit până acum”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, potrivit Agerpres.
La începutul lunii martie, Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard.
Budapesta critică Nutella, Coca-Cola, Nesquick și Knorr
Astfel, Slovacia şi Ungaria au denunţat fenomenul creşterii diferenţei de calitate între produsele alimentare vândute sub acelaşi nume şi aceeaşi etichetă. Din cele 22 de produse testate, slovacii au constatat mari diferenţe de calitate în zece cazuri, respectiv produse lactate, băuturi, un produs pe bază de peşte, un condiment, un desert pe bază de ceai şi diferenţe mai mici în cazul a trei produse pe bază de carne.
De asemenea, la finele lunii februarie, autorităţile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria.
[citeste si]
Motivul este compoziţia produselor, ca urmare a utilizării unor ingrediente de calitate mai slabă şi mai ieftine, precum grăsimi vegetale în locul celor animale, a unor îndulcitori în locul zahărului, a aromelor şi coloranţilor în locul extractelor de fructe. Toate acestea pot afecta gustul şi culoarea produselor.
În urma acestor informaţii, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la finele lunii februarie că a fost constituit „un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai MADR, ANSVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei.
România este considerată o piaţă de mâna a doua
Tot în acea perioadă, preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, susţinea că România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa.
Acesta a explicat că producătorii mari nu fac produse similare în toate ţările unde îşi vând produsele, deoarece gusturile diferă de la o ţară la alta, chiar dacă este vorba de unul şi acelaşi produs.
Potrivit sursei citate, consumatorul român trebuie educat să consume alimente de calitate, iar responsabilitatea în acest sens revine Ministerului Sănătăţii, dar şi ANPC.
Totodată, reprezentanţii ANSVSA au transmis printr-un comunicat de presă că autorităţile române vor solicita date suplimentare privind posibila practică a dublului standard al produselor, atât de la Comisia Europeană, cât şi de la marile reţele comerciale, argumentând că acţionează în contextul măsurilor dispuse de autorităţile competente din Ungaria, Cehia şi Slovacia, de verificare a unei posibile diferenţe de calitate a produselor comercializate pe piaţa est-europenă şi cea vestică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News