Roscosmos pierde încă o colaborare. Agenţia Spaţială Europeană rupe parteneriatul
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Fotografie de la SpaceX, Pexels
ESA a anunţat că nu va mai colabora cu agenţia spaţială a Rusiei. 

Consiliul directorilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a hotărât să înceteze colaborarea cu Roscosmos în ceea ce priveşte Programul "ExoMars", a anunţat astăzi directorul general al agenţiei, Josef Aschbacher.

"Consiliul ESA a recunoscut astăzi faptul că circumstanţele care au condus la sistarea colaborării cu Roskosmos - conflictul din Ucraina şi sancţiunile adoptate în acest sens - continuă să predomine. Ca urmare, Consiliul m-a însărcinat să încetez oficial colaborarea, suspendată în prezent, cu Roscosmos în ceea ce priveşte platforma ExoMars. Noile idei privind acţiunile ulterioare cu alţi parteneri vor fi prezentate la un briefing pentru mass-media, pe data de 20 iulie, detalii se vor da mai târziu", a scris Aschbacher pe Twitter, citat de RADOR. 

Primul european pe Marte până în 2040. Alexandru Mironov: Se va întâmpla cu siguranță. Este inevitabil

Agenția Spațială Europeană vrea să trimită până în 2040 primul astronaut european pe Marte. Cât de plauzibil este acest scenariu a explicat Alexandru Mironov, jurnalist și scriitor, la Realitatea Plus.

"Nu uitați că NASA au trimis deja o sondă care se învârte și acum în jurul planetei Marte și a trimis chiar și un rover la sol, un rover care culege materiale, culege sol și o altă navă va lua probele și va aduce pe pământ. Evident, sigur că NASA nu putea să rămână în urmă. Eu de asemenea am participat la Dublin acum 10 ani a o întâlnire unde reprezentantul NASA a venit și a spus: 2031 este anul când noi, americanii, vom pune piciorul pe Marte. Vom vedea dacă într-adevăr va fi 2031, dacă într-adevăr va fi un echipaj, un proiect rar la care să intre și europenii, dacă va intra și agenția japoneză, din păcate nu mai sunt ruși în această formulă pentru că, după cum vedeți, s-au cam răcit relațiile între astronauții din est și cei din Occident.

Însă se va întâmpla și ba chiar pot să spun că se va întâmpla cu siguranță fiindcă este inevitabil că omul va pune piciorul pe Marte, va încerca să-și construiască acolo probabil o bază sub scoarța planetei, în peșterile care sunt acolo, folosind apa care există, sunt ghețari încărcați de apă, apă însemnând nu numai lichidul necesar vieții și creșterii vegetației de care va fi nevoie, legumelor gătite pentru astronauții din viitor, dar și combustibil pentru navele pe care le vor folosi pentru întoarcerea acasă pentru extinderea sistemului solar.", a declarat Alexandru Mironov, la Realitatea Plus.

NASA și ESA și-au întărit cooperarea

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi NASA a anunțat că şi-au consolidat cooperarea pentru viitoare misiuni de explorare selenară şi au discutat despre posibilitatea de a trimite un astronaut european pe Lună, informează Agerpres, citând AFP.

"Aşteptăm cu nerăbdare să ni se alăture pe suprafaţa Lunii un astronaut ESA şi să continuăm să consolidăm un parteneriat strategic de lungă durată", a declarat Bill Nelson, administratorul agenţiei spaţiale americane, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului ESA organizat în Ţările de Jos, la care a fost invitat de onoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel