Data actualizării:
Data publicării:

1 mai 2020, umbrită de COVID-19. Cazanciuc: Cea mai NEAGRĂ zi a muncitorilor români din ISTORIE

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Robert Cazanciuc a postat pe rețelele de socializare un mesaj dur în contextul zilei de 1 mai, umbrită de pandemia de COVID-19. 

"1 mai 1886 - 1 mai 2020. La 1 Mai 2020, Solidaritatea, așa cum a fost cunoscută inițial în România sărbătoarea muncitorilor, trebuie să devină urgent o realitate pentru miile de muncitori români îmbarcați în avioane și duși să lucreze câmpurile UndE ziua de muncă înseamnă 12 ore pe zi, șapte zile din șapte, așa cum se întâmpla acum două secole, când erau abandonați de țara de origine și exploatați de țara „adoptivă".

Represiunea poliției împotriva celor 65.000 de muncitori care cereau reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore a condus la moartea a 11 persoane și rănirea altor 200 care, în mai 1886, au protestat la Chicago pentru o viață mai bună. În memoria celor împușcați în Piața Haymarket, începând cu anul 1890, ziua de 1 mai a devenit ziua celor ce muncesc", a scris Robert Cazanciuc pe pagina de Facebook.

"1 Mai 2020 să rămână în istorie ca cea mai neagră zi a muncitorilor români"

"Cum guvernul nu este capabil să stimuleze angajarea în economia româneasca a celor întorși acasă, românii au dreptul să lucreze unde cred că le este mai bine, dar, cu atât mai mult, în vremuri de COVID 19, statul român are obligația să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistență medicală efectivă acolo unde ai noștri merg când este nevoie de ei, ca niște soldați credincioși în teatrele de operațiuni.

Aștept ca diplomații să lase încremenirea în proiectele de salon și să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferințele muncitorilor români. În lipsa unui plan concret de relansare a economiei, cele 1.035.585 contracte individuale de muncă suspendate în mai puțin de 2 luni riscă să se transforme în toți atâția șomeri care vor lua drumul pribegiei, iar 1 Mai 2020 să rămână în istorie ca cea mai neagră zi a muncitorilor români.

Să nu ne pierdem speranța: Parlamentul României a demonstrat zilele acestea că știe să își apere cetățenii prin măsuri care să le protejezeze sănătatea, locurile de muncă, drepturile fundamentale și valorile naționale românești", a încheiat el mesajul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel