Data publicării:

1 Decembrie 2013, ziua în care românii au mâncat în oraș

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Românului îi place să petreacă și nu ratează nicio ocazie să bea un păhărel. S-a întâmplat și astăzi, 1 Decembrie 2013, când mii de oameni s-au strâns la corturile organizate de primării pentru a lua o porție de mâncare și un păhărel de țuică. Mii de oameni au mâncat, de Ziua Națională, în oraș.

Câteva mii de oameni s-au strâns în curtea primăriei Sectorului 2 din București. Scopul? să mănânce sarmale și să bea țuică fiartă. Au făcut-o pe gratis așa că cei mai mulți dintre ei erau fericiți. Atât de fericiți încât au încins un dans pe muzică populară.

 Chiar dacă sarmalele erau gata de dimineață ce-i mai mulți au ajuns după ora 11. Copii, bătrâni, tineri, săraci sau mai puțin săraci au așteptat între 30 și 40 de minute pentru 4-5 sarmale și un păhărel de țuică. Unii au plecat să mănânce acasă sau, poate, să mănânce departe de camerele de filmat. Ceilalți au mâncat pe unde au apucat: pe bănci, pe pereții primăriei, pe leagăne sau pe mașini. Un bătrân mi-a spus că vrea să mănânce în fața primăriei drept mulțumire pentru primar. Cel de lângă el mi-a zis că nu are casă unde să mănânce.

Pentru că românii sunt descurcăreți din fire, au fost unii care s-au așezat la fiecare cort în parte. Ei erau cei mai fericiți de acolo. Se vedea că au mâncat pe săturate și au băut peste măsură după mersul greoi și clătinat. Mă gândeam că în orice moment unul dintre ei se va prăbuși și nu se va putea ridica fără ajutorul medicilor de pe ambulanțele care erau pregătite să intervină. Nu a trecut mult timp și inevitabilul s-a produs. După un dans energic, un om fără casă a căzut la pământ și nu s-a mai ridicat. Un polițist l-a văzut și a chemat medicii, care l-au ridicat și l-au dus la ambulanță. Eu, două băbuțe și tovarășii lui de dans am văzut întâmplarea, ceilalți erau prea ocupați să mănânce. Nici n-au ridicat privirea din caserolă.

La un moment dat, un astfel de personaj m-a abordat dornic să-mi spună ceva. Nu băuse destul încât să se prăbușească în fața mea înainte să deschidă gura, dar din experiența mea cu oamenii beți, credeam că o am probleme în a înțelege ce vrea să spună. Era îmbrăcat în zdrențe și mirosea puternic a alcool. S-a uitat în ochii mei și fără să clipească a spus: ”Astăzi e sărbătoare. Uită-te la noi, azi mâncăm în oraș”. Apoi și-a continuat drumul legănat până la cea mai apropiată bancă, unde era așteptat de camarazii lui, înarmați cu alte pahare de țuică.

Am rămas câteva secunde și l-am privit cum se îndepărtează. Apoi am privit în jurul meu și am realizat că avea dreptate. Românii au luat masa în oraș. Din păcate, mulți dintre ei n-au avut de ales și, poate, pentru mulți dintre ei acele 4 sarmale au fost singura masă de azi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel