1,9 milioane de microplastice/metru pătrat. Studiul ALARMANT despre apele lumii
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Nivelul de microplastice de pe fundul oceanelor este la cel mai mare nivel din istorie, cu 1,9 milioane de bucăți pe metru pătrat.

Nivelul de microplastice de pe fundul oceanelor este la cel mai mare nivel din istorie, cu 1,9 milioane de bucăți pe metru pătrat, conform CNN. Cercetătorii au fost „șocați" de volumul plasticului.

Acumularea de plastic de la suprafața apelor este mai puțin de 1% din toate cele 10 milioane de tone de plastic care intră în oceanele lumii în fiecare an, conform unui studiu al Universității din Manchester din Marea Britanie.

Celelalte 99 de procente s-ar acumula în adâncimile oceanelor, dar până acum nu a fost clar unde se află.

„Benzile rulante” din curenți

O analiză publicată joi în jurnalul Science arată faptul că curenții de pe fundul apelor sunt ca niște benzi rulante care transportă fragmentele și fibrele de plastic în acele zone adânci.

Din pricina curenților, microplasticele se strâng în acumulări uriașe de sediment, pe care cercetătorii britanici, germani și francezi le-au numit „focare de microplastice".

Echipa a fost șocată

Dr. Ian Kane, autorul studiului Universității din Manchester, a spus că echipa a fost „șocată" de descoperire. El a explicat pentru CNN că „pachetele de gunoi" din sticle, pungi și paie care plutesc la suprafață sunt doar „vârful icebergului".

„Suntem foarte șocați de volumul microplasticelor găsite depozitate în adâncul oceanelor", a spus Kane. „Era mult mai mult decât orice am văzut vreodată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel