Data publicării:

Zonele calamitate din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost inspectate de ministrul Ioan Deneş

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, s-a deplasat vineri în zonele afectate de inundaţiile din ultima perioadă, din judeţul Bistriţa-Năsăud. 

În perioada 15-17.05.2019 şi 20-22.05.2019 în bazinul hidrografic Someş, pe raza localităţilor Beclean, Ţigău, Sărăţel, Domneşti, Bârla, Sântioana, Budacu de Jos, a căzut într-un timp foarte scurt o cantitate mare de precipitaţii, care au generat creşteri de niveluri şi debite pe cursurile de apă cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie şi pericol la staţiile hidrometrice Budacu de Jos, Domneşti şi Viile Tecii. În toată această perioadă, specialiştii ABA Someş-Tisa au monitorizat debitele şi nivelurile cursurilor de apă atât prin staţiile hidrometrice, cât şi pe teren, pregătiţi să intervină în orice condiţii.

Primele zone vizitate vineri dimineaţă de ministrul Ioan Deneş au fost Valea Sărată şi Meleş, din municipiul Beclean, inspectarea continuând cu zona podului din satul Ţigău, pe valea Dipşa. Aici ministrul a discutat cu primarii aflaţi la faţa locului despre lucrările de investiţii necesare a fi realizate în zonele afectate de recentele inundaţii.

Ministrul a continuat deplasarea cu o vizită la firma Teraplast, situată aval de confluenţa râului Bistriţa cu Râul Şieu. În 21.05.2019, în urma creşterii debitelor din amonte pe râul Bistriţa şi pe râul Şieu, în aval de confluenţa Bistriţei cu Şieul, a avut loc revărsarea apei din albia râului Şieu în incinta companiei. Astfel, în decurs de 3 ore, angajaţii ABA Someş-Tisa au intervenit alături de angajaţii societăţii comerciale Teraplasat, pentru a efectua lucrări de apărare împotriva inundaţiilor (baraje din saci de nisip). S-a realizat apărarea bazinului din cadrul Teraplast cu panouri şi cu saci de nisip, dar şi construirea unui dig din saci de nisip pentru apărarea platformei, pe o lungime de peste 800 de metri.

Următoarele puncte inspectate de Ioan Deneş au fost localităţile de pe râul Şieu - Domneşti, Bârla şi Sântioana, urmând apoi comuna Budacu de Jos, de pe Valea Budac. În aceste zone, ca urmare a precipitaţiilor din perioadele 17-17 mai şi 20-22 mai s-au înregistrat creşteri de debite, revărsare apei din albie, scurgeri de pe versanţi, băltire a apei pe terenuri.

Județul Bistrița-Năsăud, unul dintre cele mai afectate 

"Pot să spun că judeţul Bistriţa-Năsăud este unul din judeţele cele mai afectate de fenomenele hidro-meteo din săptămâna în curs şi din săptămâna trecută. Problema a fost că după ce oamenii au trecut peste necazul şi calamităţile de săptămâna trecută, după nici o săptămână, a venit, tot cam pe aceleaşi zone, o situaţie identică. Sigur că, deja, specialiştii au făcut o analiză pe baza proceselor verbale pentru situaţiile de săptămâna trecută în 9 zone calamitate din judeţ şi mai sunt alte câteva zone, punctual, unde trebuie să facem regularizări şi decolmatări. Săptămâna viitoare o să merg să am o discuţie în Guvernul României, cu premierul Viorica Dăncilă şi, în regim de urgenţă, din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului, să fie alocată o sumă cât mai mare, ca să putem să rezolvăm aceste zone calamitate. Din analiza făcută pe baza proceselor verbale, este vorba de o sumă care depăşeşte 100 de milioane de lei", a declarat Ioan Deneş.

Ministrul apelor şi pădurilor a prezentat concluziile acestei inspecţii în cadrul conferinţei de presă organizate la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, eveniment la care a participat şi prefectul judeţului, Ovidiu-Victor Frenţ şi Emil- Radu Moldovan, Preşedintele CJ Bistriţa-Nasăud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel