Zona economică exclusivă a Japoniei, lovită de rachete chineze. Premierul Fumio Kishida: Afectează securitatea naţională
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (jorono)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (jorono)
Mai multe rachete chineze ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.  Fumio Kishida, premierul japonez, a reacționat.

Tirurile de rachete balistice chineze în jurul Taiwanului, dintre care unele ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, sunt "o serioasă problemă care afectează securitatea noastră naţională şi a cetăţenilor noştri", a declarat vineri premierul japonez, Fumio Kishida, citat de AFP.

"Lansăm un apel la oprirea imediată a exerciţiilor militare" chineze care au început joi şi urmează să continue până duminică, a adăugat Fumio Kishida după o întâlnire cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, care a sosit cu o zi înainte la Tokyo.

Prim-ministrul nipon confirmat că Japonia şi Statele Unite "vor continua să se coordoneze îndeaproape pentru a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", scri Agerpres.

Nancy Pelosi, 82 de ani, aflată la prima sa vizită în Japonia din 2015, a înfuriat China călătorind în Taiwan marţi şi miercuri, Beijingul considerând acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integrantă a teritoriului său.

China a lansat ample exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, folosind avioane de luptă şi elicoptere şi trăgând cu rachete balistice, dintre care unele ar fi survolat insula şi ar fi căzut pentru prima dată în zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit Ministerului nipon al Apărării. 

Ambasadorul Chinei în Franța amenință că Beijingul va "reeduca" populația din Taiwan după reunificare

Lu Shaye, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Franța, a venit cu această amenințare după ce Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, a sosit la Taipei într-o vizită controversată. La scurt timp după plecarea ei, Beijingul a demarat exerciții militare în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului pe o perioadă de patru zile.

Vorbind miercuri cu postul francez BFMTV, Lu Shaye a descris călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan drept o „provocare inutilă”, care a „creat mult pericol”, a spus el, potrivit independent.co.uk.

"În urmă cu 10-20 de ani, majoritatea populației din Taiwan era pentru reunificare, dar de ce, acum, sunt împotriva ei? Pentru că Partidul Progresist Democrat a răspândit multă propagandă anti-chineză”, a spus el despre Partidul politic de guvernământ din Taiwan.

Presat în acest sens de gazda emisiunii, Lu a clarificat: „După reunificare, vom face o reeducare”.

Deși oficialii Partidului Comunist Chinez vorbesc despre reunificarea Taiwanului cu continentul, partidul nu a controlat niciodată insula pe care continuă să o revendice agresiv. Afirmația lui Lu că o majoritate a taiwanezilor a favorizat reunificarea în urmă cu zece ani este, de asemenea, falsă.

Probabil, impulsul de reeducare la care face referire Lu ar urma unei invazii brutale a insulei. Anterior, în timpul interviului, el a spus că posibilitatea unui atac chinez asupra Taiwanului „există întotdeauna”, dar a susținut că un astfel de atac „nu ar fi împotriva populației din Taiwan”, conform nationalreview.

Vezi și: Tensiuni la ajungerea lui Pelosi în Tokio. Rachete chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel