Zona din România favorabilă pentru panouri solare. Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea: Noi ne bazăm mult pe ele / video
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 28 sep 2022, 18:32
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, a vorbit despre panourile solare.

DCNews a realizat un reportaj la Stația Meteo Gura Portiței. Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, și Vladimir Coof, șef de stație meteo la Gura Portiței, oferă informații mai puțin cunoscute și extrem de interesante despre istoria meteorologiei românești și nu numai. Printre subiectele abordate se numără schimbările climatice, panourile solare, tornada din iulie 2002, diferențele meteorologice între nordul și sudul litoralului, cum trec de iarnă meteorologii de la Gura Portiței.

Panourile solare, perfecte pentru zona de litoral

Condițiile de viață de la stația Gura Portiței s-au îmbunătățit de-a lungul timpului.

„Durata de strălucire a Soarelui este foarte mare la nivel de litoral. Este o zonă favorabilă pentru panouri solare”, a spus Marius Coțofan, Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.

„Panourile solare pe care noi le avem au o putere de 6 kw și deservesc la momentul actual clădirea stației meteo, doar ce înseamnă partea de iluminat, funcționare aparatură. Iarna sunt furtuni, de multe ori energia electrică este întreruptă, și ne bazăm foarte mult pe aceste panouri solare, împreună bineînțeles cu un generator care ajută foarte mult în perioada de iarnă”, a zis Marius Coțofan.

„Investițiile au venit în timp. În 85, nu aveau nici măcar un generator. Se chinuiau foarte mult atunci”, a explicat acesta.

Reportaj la Stația Meteo Gura Portiței. Cum este să lucrezi între Delta Dunării și Marea Neagră

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?