ZIUA VETERANILOR. Sărbătoare importantă pentru Armata României
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Steagul României
Steagul României
Astăzi, 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor, o importantă sărbătoare pentru Armata României dar și pentru stat.

Denumită inițial "Ziua Armistițiului", data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului, anuntă Agerpres.

"Ziua Armistițiului" este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 'Războieni' ('Lupii Negri'), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul.

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român. În România, se sărbătorește la 29 aprilie și Ziua Veteranilor de Război în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

La finele Marelui Război sau Primului Război Mondial, datorită sacrificiilor Armatei Române dar și a populației, România a reușit să își îndeplinească visul odată cu unirea Transilvaniei și Basarabiei cu patria mamă, constituind astfel, România Mare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel