Data actualizării:
Data publicării:

Ziua Tratatului de la Trianon în România. Titus Corlăţean, iniţiatorul legii: Vot ISTORIC în Parlament

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Senatorul PSD Titus Corlăţean a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, importanţa votului din Camera Deputaţilor pentru proiectul de lege privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon în România. 

"Vreau să salut votul de astăzi al Camerei Deputaţilor, care a adoptat cu o majoritate consistentă, 235 voturi pentru, 21 împotriva proiectul de lege care propune declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon în România. Ziua de 4 iunie 1920 este o dată istorică şi esenţială pentru devenirea statului român modern şi contemporan. A reprezentat de fapt, prin tratatul de pace semnat de Puterile Aliate câştigătoare ale Primului Război Mondial cu Ungaria, ca stat succesor al imperiului Austro Ungar, stat învins în război, marcarea faptului că a fost recunoscut internaţional actul excepţional de unire a Transilvaniei cu România şi a însemnat o recunoaştere internaţională a frontierelor dintre Ungaria şi România. 

Această simbolistică excepţională trebuia marcată prin lege, cu atât mai mult cu cât în trei săptămâni vom aniversa centenarul acestui moment. Pentru istorie, trebuie să menţionam că tratatul a fost semnat pentru România de către doctori Ion Cantacuzino, ministru de stat, şi Nicolae Titulescu, fost ministru. A marcat şi recunoaşterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţie majoritară în Transilvania, drepturi de care nu beneficiaseră până atunci. În egală măsură, ni se permite să atestăm un adevăr istoric de necontestat la care s-a ajuns prin contribuţia puterilor Aliate, prin sacrificiul Armatei Române, dar şi prin incursiunea militară din 1919 din Ungaria, când a fost stopat regimul bolşevic condus de Bella Kuhn.", a declarat senatorul Titus Corlăţean pentru DC NEWS. 

"Vot istoric în Parlament"

"Era important să adoptăm această lege nu doar pentru că sărbătorim centenarul acestui moment, dar este important şi pentru memoria naţională. Generaţiile tinere trebuie să fie conştiente de sacrificiul armatei şi al generaţiilor anterioare. Este important şi din punct de vedere al relaţiilor internaţionale. Trebuie să fim conştienţi că în ultimii ani a existat o ofensivă permanentă şi consistentă din partea unor forţe politice din Ungaria, de la Budapesta, începând cu Fidesz, care au promovat o serie de teorii cu caracter revizionist, de rescriere a istoriei, iar demersurile s-au concretizat şi cu adoptarea în 2010 a două legi controversate. Una prin care se comemora drama naţiunii maghiare prin tratatul de la Trianon şi una prin care se acorda cetăţenie maghiară pe criterii etnice etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. 

Atunci când un stat tace şi vocea sa nu se aude, există riscul ca la nivel internaţional să fie ascultată doar vocea celuilalt. Exista riscul ca vocea României să nu fie auzită. De asta cred că azi s-a dat un vot istoric în Parlament. Aştept ca preşedintele să o promulge cât mai repede şi ea să intre în vigoare, pentru ca la 4 iunie să putem marca în mod corespunzător această zi. 

Această zi nu este îndreptată împotriva nimănui, nici a minorităţii maghiare, nici a reprezentanţilor maghiari din România.", a mai spus senatorul PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel